Kaakfysiotherapie

Kaakproblemen kunnen erg vervelend zijn en het dagelijks functioneren flink belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan tandenknarsen of kaak- en hoofdpijn doordat je kaken niet goed werken. Als je eenmaal kaakpijn voelt, is het moeilijk om de kaken te ontspannen. Het is dan ook raadzaam om bij kaakklachten op tijd aan de bel te trekken. Een kaakfysiotherapeut kan jou helpen om de oorzaak te ontdekken en om verdere problemen te voorkomen. In deze blog lees je meer over kaakfysiotherapie. 

 

Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op problemen en klachten aan het kaakgewricht, de kauwspieren en/of de houding van de kaak. Je kunt hierbij denken aan tandenknarsen, klemmen van de kaak of kaakpijn. Het doel van de therapie is om de functie en de beweging van de kaak te verbeteren, zodat klachten verminderen of verdwijnen.  

 

Wat doet een kaakfysiotherapeut?

Een kaakfysiotherapeut kan door middel van verschillende technieken en methoden helpen om kaakklachten te behandelen. In eerste instantie zal er een intakegesprek met onderzoek plaatsvinden. De fysiotherapeut kijkt hierbij naar de mogelijke oorzaak van de klachten, naar de stand van de kaak en naar de beweeglijkheid van de kaak. De behandeling is afhankelijk van de precieze oorzaak en klacht. Enkele mogelijke behandelinterventies zijn:

 • Oefentherapie;
 • Manuele therapie;
 • Ontspanningsoefeningen;
 • Advies over houding en belasting;
 • Advies voor het gebruik van hulpmiddelen, zoals een splint.

 

Wanneer heb je kaakfysiotherapie nodig?

Er zijn verschillende kaakklachten die worden behandeld met kaakfysiotherapie. Enkele veelvoorkomende klachten zijn kaakpijn, knappende of klikkende kaak, beperkte mondopening (‘trismus’), tandenknarsen (‘bruxisme’) en het klemmen van de kaak. Deze klachten kunnen ook gepaard gaan met andere symptomen. Hieronder staan een aantal symptomen die regelmatig voorkomen: 

 • Duizeligheid;
 • Oorsuizen of pijn bij het oor;
 • Hoofdpijn
 • Nek- en keelklachten. 

 

Wat kun je verwachten van een kaakfysiotherapie sessie bij fysiotherapie van Campenhout?

De kaakfysiotherapeut zal bij het intakegesprek voornamelijk stilstaan bij jouw klachten en de mogelijke oorzaak ervan. Ook kijkt de fysiotherapeut naar de beweeglijkheid en de stand van de kaken. Afhankelijk van de bevindingen zal de fysiotherapeut een behandelplan op maat voor jou opstellen. In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit voorlichting over de klacht, adviezen om ermee om te gaan en oefeningen. Enkele aanvullende interventies zijn:

 • Manuele therapie met mobilisaties en/of manipulaties;
 • Dry needling;
 • Massage of triggerpointbehandeling.

 

Veelgestelde vragen over kaakfysiotherapie 

Is kaakfysiotherapie pijnlijk?

Kaakfysiotherapie is meestal niet pijnlijk, maar het kan wel ongemakkelijk of vervelend aanvoelen. Het kan wel zo zijn dat er na de behandeling wat spierpijn of gevoeligheid in de kaak optreedt als ‘nareactie’ van de behandeling. Dit verdwijnt meestal vanzelf binnen één tot twee dagen.

Hoe snel kan ik verbetering verwachten?

Hoe snel je verbetering kunt verwachten met kaakfysiotherapie verschilt heel erg per klacht en per persoon. Het hangt af van de oorzaak, de ernst en de duur van de klacht. Het is vaak een proces van enkele weken tot maanden. 

Wordt kaakfysiotherapie vergoed?

Ja, vaak wordt kaakfysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit kan echter per zorgverzekeraar verschillen. In sommige gevallen is bijvoorbeeld een verwijzing van een huisarts of tandarts nodig. Het is verstandig om dit na te vragen bij je eigen zorgverzekeraar en/of huisarts.

 

Conclusie: kaakfysiotherapie bij Fysiotherapie van Campenhout

Herken jij een van de genoemde kaakklachten en merk je dat de klachten aanhouden of verergeren? Blijf er niet te lang mee doorlopen en neem contact op met fysiotherapie Van Campenhout voor een afspraak. Onze kaakfysiotherapeuten helpen je graag bij jouw herstel zodat je weer zonder pijn en ongemak kunt functioneren.

Terug naar behandelingen

 • Klachten leren voorkomen
 • Persoonlijke aandacht
 • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.