Polsklachten

Wij werken de hele dag door met onze handen. Het goed functioneren van onze polsen is dan ook een voorwaarde om al onze dagelijkse activiteiten goed te kunnen uitvoeren. Polsklachten kunnen dan ook veel impact hebben wanneer je er last van hebt. Op elke leeftijd kunnen polsklachten ontstaan, maar de oorzaak is vaak anders. Om polsklachten op de juiste manier te verhelpen, is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand is.

Acute en chronische polsklachten

Polsklachten kunnen onderverdeeld worden in acute en chronische klachten. Men spreekt van acute polsklachten wanneer deze recent, wat betekent korter dan 6 weken geleden, zijn ontstaan. Soms kan dit door een duidelijke oorzaak zijn, zoals een val. Soms is de oorzaak echter ook minder duidelijk.

Wanneer de klachten al langer dan drie maanden aanwezig zijn, spreekt men over chronische polsklachten. De term ‘chronisch’ doet vermoeden dat er niks meer aan te doen is, maar gelukkig is dit zeker niet zo. Ook bij chronische polsklachten zijn er nog voldoende behandelopties om van de klacht af te komen.

Oorzaken polsklachten

Trauma

Vaak ontstaan polsklachten na een val, waarbij men zich heeft opgevangen met de hand. Hierdoor kunnen de banden van het gewricht zijn beschadigd. Dit veroorzaakt vaak pijn, zwelling en verkleuring. Ook kan er bij een val een breuk in een van de onderarmbotten of in de handwortelbeentjes ontstaan.

Sportletsel

Bij een sportletsel kan er door een verkeerde beweging of acute overbelasting een blessure ontstaan aan de pols. Meestal zijn hierbij de banden, spieren en pezen aangedaan.

Overbelasting

Door een overbelasting kunnen de structuren in en rondom de pols geïrriteerd raken. Meestal uit zich dit in klachten van de pezen, het omhulsel van de pezen, spieren en banden. Ook kan een zenuw door de overbelasting geïrriteerd en/of bekneld raken. De overbelasting ontstaat vaak door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegen, zwaar fysiek werk met de handen of door het sporten (bijv. gewichtheffen).

Artrose

Bij artrose is er sprake van een afname van het kraakbeen in het gewricht. Dit kraakbeen zorgt er normaal gesproken voor dat de botstukken van het gewricht soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Bij het ouder worden neemt dit kraakbeen af. Dit is een normaal verouderingsproces en hoeft geen problemen te veroorzaken. Helaas neemt het kraakbeen soms (door een samenspel van factoren) sterk af waardoor het gewricht niet meer goed kan bewegen. Artrose kan ook in het polsgewricht bestaan en zorgen voor polsklachten. Dit is met name merkbaar in de ochtend en na een tijd de pols stil te hebben gehouden.

Symptomen van polsklachten

Polsklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Mogelijke symptomen zijn:

 • Pijn in de pols bij steunen en opdrukken
 • Eventuele zwelling en verkleuring rondom de pols en in de hand
 • Uitstraling naar de vingers of de onderarm
 • Tintelingen of een doof gevoel in de hand
 • Krachtsverlies in de hand en onderarm

Verschillende aandoeningen bij polsklachten

Door de verschillende oorzaken kunnen er meerdere aandoeningen de oorzaak zijn van polsklachten. Voorbeelden van veelvoorkomende diagnoses zijn:

 • Polsartrose (slijtage van het gewricht door veel fysiek werk of ouderdom)
 • Polsbreuk
 • Pees- en spierblessures
 • Zenuwletsel
 • Het carpaal tunnel syndroom
 • Instabiliteit (van zowel de banden als de spieren)
 • Syndroom van de quervain (geïrriteerd omhulsel van de duimpees)

Veelgestelde vragen rondom polsklachten

Is mijn pols gebroken?

Wanneer je bent gevallen, is het logisch dat je je afvraagt of dit het geval is. Soms zie je een standsverandering vanaf de buitenkant, maar dit is niet altijd zo. Wanneer je veel pijn hebt en de pols dik en blauw wordt, kan het zijn dat deze gebroken is. De pijn is dan vooral voorbij bij druk op de botten; bijvoorbeeld met steunen. Raadpleeg bij twijfel na een val dan ook direct een arts om eventueel een röntgenfoto te laten maken.

Heb ik een versleten pols?

Wanneer je een oudere leeftijd hebt, de klachten langzaam aan zijn ontstaan en er voornamelijk sprake is van ochtendstijfheid en een diffuse pijn in en rondom het gewricht, kan het inderdaad zijn dat er sprake is van polsartrose. Wanneer men veel fysiek zwaar of repeterend werk heeft uitgevoerd, of fanatiek heeft gesport, kan het vermoeden op artrose worden versterkt. Met zekerheid valt dit echter niet zomaar te zeggen en moet er nader onderzoek worden verricht.

Hoelang gaan mijn polsklachten duren?

De duur van de polsklachten hangt volledig af van de oorzaak van de polsklachten. Het herstellen van een breuk duurt gemiddeld enkele maanden, maar een verstuiking waarbij er alleen sprake is van spier- en bandletsel gaat vaak iets vlotter. Bij een acute overbelasten is de klacht vaak redelijk snel verholpen (wanneer men voldoende rust neemt), maar bij het negeren van deze overbelasting kunnen de klachten juist erg hardnekkig worden.

Tips om polsklachten te voorkomen

We gebruiken onze handen de hele dag door. Het is dan ook fijn om zonder polsklachten je normale dingen te kunnen blijven doen. Maar hoe voorkom je nou dat je polsklachten krijgt? Enkele tips:

 • Bouw de belasting rustig op. Dit is vooral van toepassing in verschillende sporten waarbij de handen worden gebruikt. Zowel bij balsporten als bij fitness, worden de polsen repeterend en zwaar belast. Om te zorgen dat de pols niet overbelast raakt, is het belangrijk om elke activiteit rustig op te bouwen.
 • Zorg ervoor dat jouw pols altijd in een goede houding is. Bij druk en/of zware belasting op de pols wil je deze altijd recht houden en aanspannen (en vooral niet buigen)
 • Zorg voor afwisseling in het bewegen. Ieder gewricht is gebaat bij een afwisselende houding en beweegpatroon. De hele dag typen of hetzelfde repeterend werk uitvoeren, belast steeds dezelfde plekken in de pols. Door meer af te wisselen kun je een overbelasting voorkomen.
 • Oefenen! Met oefeningen gericht op de beweeglijkheid en ontspanning, maar ook gericht op de coördinatie en kracht, zorg je ervoor dat de pols goed bestand is tegen het vele werken met de handen of het sporten. Hoe sterker en stabieler de pols, hoe meer deze aankan zonder overbelast te raken.

Wanneer moet ik langs de fysio voor mijn polsklachten?

De fysiotherapeut is bij uitstek de specialist van het houdings- en bewegingsapparaat. Meestal ben je dan ook voor polsklachten op de juiste plek bij de gespecialiseerde handfysiotherapeut. Deze kan door de pols te onderzoeken een (vermoedelijke) diagnose stellen en een plan van aanpak maken om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Maar wanneer moet je nu aan de bel trekken bij jouw fysio?

 • Wanneer jouw polsklachten niet overgaan na een paar dagen rust
 • Wanneer je niet weet wat de oorzaak is van jouw polsklachten
 • Wanneer de polsklachten je belemmeren in het uitvoeren van jouw dagelijkse activiteiten

Wanneer moet ik langs de dokter voor mijn polsklachten?

Soms is het nodig om langs de dokter te gaan omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er mogelijk ook andere dingen spelen. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan wanneer:

 • Een trauma (zoals een val) de oorzaak is van hevige pijn in de pols. Soms moet er een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of er een breuk aanwezig is
 • Er nachtelijke pijn aanwezig is (niet gerelateerd aan het bewegen)
 • Er sprake is van koorts of ziek zijn, naast de polsklachten
 • De pijn zo hevig is dat er pijnmedicatie nodig is

Het NGH heeft een overzicht van richtlijnen voor hoe een huisarts te werk zou kunnen gaan bij traumatische en niet-traumatische polsklachten.

Mogelijke behandelingen tegen polsklachten

Polsklachten zijn meestal goed te behandelen. Ten eerste moet er duidelijk worden wat de onderliggende oorzaken zijn van de klacht. De behandeling wordt hierop afgestemd. Meestal bestaat de behandeling uit gerichte oefentherapie, gericht op het herwinnen van kracht, beweeglijkheid, coördinatie en stabiliteit. Dit kan worden aangevuld met fysiotherapeutische mobilisaties (het doorbewegen van het gewricht door de therapeut) en eventueel taping of het adviseren van een brace ter ondersteuning van de pols bij activiteiten.

Heb je last van polsklachten?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.