Hoofdpijn door nekpijn

Wat is het

Wist je dat maar liefst 80% van de Nederlanders weleens hoofdpijn heeft? Hoofdpijn kan erg vervelend zijn en kan je belemmeren bij je dagelijkse activiteiten. Er zijn vier categorieën wat betreft hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. Bij deze laatste twee vormen van hoofdpijn is de hoofdpijn in combinatie met nekklachten aanwezig. 

Cervicogene hoofdpijn, ook wel nekhoofdpijn genoemd, wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek. Het heeft veel overeenkomsten met spanningshoofdpijn. In het algemeen komt spanningshoofdpijn het meest voor. Het woord ‘spanning’ verwijst hierbij naar de spanning van de nek- en schouderspieren. De hoofdpijn wordt namelijk veroorzaakt door spierspanning en vermoeidheid van de nek- en schouderspieren. Dit kan vervolgens uitstralende pijn vanuit de nek naar het hoofd geven. 

Hoe herken je het

Nekklachten in combinatie met hoofdpijn kunnen verschillende symptomen vertonen. De klacht in de nek kan variëren van stijfheid tot pijn. De pijn kan zowel aan één kant van de nek als aan beide kanten aanwezig zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Stijfheid in de nek- en schouderregio;
  • Zeurende pijn in de nek- en schouderregio;
  • Zwaar gevoel en vermoeidheid in de nek- en schouderregio;
  • Uitstralende pijn of tintelingen naar de armen en schouders;
  • Hoofdpijn (meestal omschreven als ‘strakke band’ gevoel rondom het hoofd);
  • Duizeligheid.

Oorzaken

In veel gevallen is hoofdpijn gerelateerd aan nekpijn. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot nekklachten in combinatie met hoofdpijn. Vaak is het samenhang van factoren. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Stress of spanning;
  • Een overbelasting van de nek- en schouderspieren (bijvoorbeeld bovenhands werk);
  • Een verkeerde beweging van de nek (bijvoorbeeld spierverrekking);
  • Een verkeerde werkhouding en/of ergonomie (bijvoorbeeld bij beeldschermwerk);
  • Een ongeval (bijvoorbeeld ‘whiplash’, zoals een kop-staart botsing met de auto);
  • Een nekhernia. 

Diagnose

Bij nekklachten in combinatie met hoofdpijn ben je bij de fysiotherapeut vaak aan het juiste adres. Wanneer de klacht na enkele dagen aan blijft houden en/of verergert, is het goed om een fysiotherapeut in te schakelen. De fysiotherapeut kan door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek een beeld krijgen van jouw klacht en de mogelijke oorzaken. Bij het lichamelijk onderzoek zal vooral gekeken worden naar spierspanning, beweeglijkheid en gevoeligheid van de nek, de schouders en het hoofd.

Afhankelijk van de bevindingen kan er geadviseerd worden om aanvullend, beeldvormend onderzoek uit te voeren. In dat geval is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. De arts kan beeldvormend onderzoek aanvragen, zoals een röntgenfoto, MRI-scan of CT-scan. Op deze manier kunnen onderliggende aandoeningen, zoals een hernia of botbreuk, uitgesloten worden. 

Behandeling

De behandeling bij nekklachten in combinatie met hoofdpijn is uiteraard afhankelijk van de precieze oorzaak en klacht. De fysiotherapeut kan op basis hiervan een individueel behandelplan voor jou opstellen. De behandeling van nekklachten in combinatie met hoofdpijn bestaat veelal uit adviezen om op een juiste manier met de klacht om te gaan en uit oefeningen voor de nek- en schouderspieren. Eventuele aanvullende interventies zijn:

Tips

Om nekklachten, en daarbij hoofdpijn te voorkomen, is het belangrijk dat de doorbloeding van de nekspieren goed op gang gebracht wordt. Hierdoor kunnen afvalstoffen in de spieren beter afgevoerd worden, waardoor de nek- en schouderspieren ontspannen. Hoe brengen we deze doorbloeding op gang? Wij geven je enkele tips

  1. Houding en ergonomie. Zorg voor een ergonomische houding op werk én thuis. De beste houding is de ‘afwisselende’ houding. Hiermee breng je de spieren namelijk in beweging en breng je de doorbloeding op gang. Gebruik eventueel ergonomische hulpmiddelen, zoals een zit-sta-bureau of een headset. 
  2. Beweging en oefeningen. Wissel elke 10-20 minuten van houding (zeker bij zittend werk). Denk aan het draaien van de nek, het draaien van de schouders én zeker ook het opstaan uit de stoel. Ben je zo gefocust aan het werk dat dit er vaak bij in schiet? Tip: zet een wekkertje als reminder.
  3. Ontspan. Stress kan leiden tot meer spierspanning in de nek en duizeligheid. Voel jij je vaak gespannen of gejaagd? Probeer eens ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of andere vormen van ontspanning.
  4. Water. Wist je dat vocht ook goed voor de doorbloeding is? Drink daarom voldoende water. Zet bijvoorbeeld een flesje water op je bureau en zorg dat deze aan het eind van de werkdag leeg is.
  5. Warmte. Naast vocht kan ook warmte de doorbloeding op gang brengen. Heb je beginnende stijfheid of pijn in de nek? Soms kan een warme kruik of spier- en gewrichtsgel wat verlichting bieden. Lees wel altijd eerst de bijsluiter voor gebruik van een gel. 
  • Klachten leren voorkomen
  • Persoonlijke aandacht
  • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.