Wat te doen tegen nekpijn

Pijnklachten in de nek komen helaas veel voor: ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van hun nek. Nekpijn na lange kantoordagen, na verkeerd te hebben gelegen of in een stressvolle periode: het is hoe dan ook vervelend. Gelukkig is het in de meeste gevallen onschuldig en duurt het met de juiste aanpak niet al te lang. Lees snel verder voor de beste tips, aandachtspunten en wat te doen tegen nekpijn!

Oorzaken

De oorzaken van nekpijn is vaak multifactorieel. Hiermee bedoelen we dat er sprake is van een samenspel van meerdere factoren die de klachten veroorzaken. Meestal is het ontstaan van nekpijn gerelateerd aan de houding en het bewegen. Je kunt hierbij denken aan een verkeerde werkhouding, liggen op de tocht, bovenhandse sporten of fysiek zwaar tilwerk. Ook emoties, stress en (werk)druk hebben invloed. Al deze factoren kunnen uiteindelijk leiden tot overbelasting van nekspieren.

Soms kunnen nekklachten ook ontstaan door een specifieke onderliggende oorzaak, zoals een ongeluk (whiplash), slijtage of een nekhernia.

Behandelingen

De fysiotherapeutische behandeling bij nekpijn is vooral gericht op het geven van informatie en advies en het aanleren van de juiste oefeningen voor het verminderen van nekpijn en het versterken van de nek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan hoe je in de toekomst nekpijn kan voorkomen, door samen kritisch te kijken naar de houding, het werk, het sporten en de eventuele (werk)druk en stress. Aanvullende behandelmogelijkheden zijn:

Tips tegen nekpijn

Iedereen ervaart wel eens een periode van nekpijn en meestal zijn deze relatief onschuldig, maar toch is het natuurlijk het prettigst om ze te voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om het risico op nekpijn te verminderen. Hier een aantal tips:

  • Houding en beweging Je beste houding is je volgende houding! Het menselijk lichaam is niet gemaakt om lang achter elkaar in één houding te zitten. Het is belangrijk om op een goed afgesteld bureau te werken zodat je niet continue in een houding zit waarin er spanning op de bovenrug en nekspieren staat, maar het allerbelangrijkste is om vaak van houding te wisselen. Er is namelijk niet één perfecte houding en ons lichaam kan ook best even in een wat ‘onhandige’ positie werken (daar zijn we tenslotte ook voor gemaakt), maar wissel vooral veel af van verschillende houdingen. Dit voorkomt stijfheid en verbetert de spierfunctie. Probeer naast het wisselen van houding ook meer mini-pauzes in je dag te brengen waarbij je even in beweging komt en wat stretch-oefeningen doet voor de bovenrug en nek.
  • Ontspanning Er blijkt uit onderzoek dat er een relatie is tussen (werk)druk, angsten, stress en het ontstaan van nekklachten. Een gezonde balans tussen werk en privé en een goede mentale gezondheid zijn dan ook belangrijke factoren in het voorkomen van nekklachten.
  • Versterken van de nekspieren Hoe sterker de spieren van de nek en het bovenlichaam zijn, hoe meer deze aankunnen. De kans op overbelaste spieren wordt dan ook een stuk minder. Ook is het aangetoond dat stijfheid van een spier verminderd kan worden door het versterken van die spier.

Wat te doen tegen nekpijn

Ondanks de tips hierboven toch beginnende nekpijn? Tijd voor actie! Je wilt natuurlijk voorkomen dat de stijfheid en pijn lang aanhouden, laat staan toenemen. Met deze 8 praktische tips voelt je nek hopelijk weer snel soepel en pijnvrij aan.

  1. Beweeg: nekpijn kan het bewegen van de nek soms in de weg staan. Een valkuil is dat je hierdoor minder gaat bewegen. Doe dit vooral wel! Beweging brengt namelijk de doorbloeding op gang. Dit is nodig om de pijn en stijfheid weer te verminderen.
  2. Mini-breaks: heb je lange werkdagen? Neem ieder half uur een kleine pauze waarbij je even in beweging komt. Loop even naar het toilet, doe wat stretch-oefeningen voor de nek, loop even naar het koffiezetapparaat of maak een klein ommetje.
  3. Masseer: plaats een tennisbal tussen de muur en je bovenrug. Door wat lichte druk te geven, kun je de spieren rondom de schouderbladen los masseren. Dit kan ook meer ontspanning geven in de nek.
  4. Oefening: haal regelmatig je schouders op en laat ze vervolgens zakken. Het beste is om op de inademing de schouders op te halen en vervolgens op de uitademing de schouders weer te laten zakken. Bij de uitademing kunnen de nekspieren volledig ontspannen.
  5. Trainingsaanpassingen: ervaar je vooral nekpijn tijdens het sporten? Train dan een periode wat minder, zodat je niet gaat provoceren. Afhankelijk van het type sport dat je uitvoert, kan het ook goed zijn om (samen met je trainer) te kijken naar je techniek en het materiaal dat je gebruikt.
  6. Water: wist je dat voldoende water de doorbloeding stimuleert? Dit heeft weer een gunstig effect op de ontspanning van de nekspieren. Weet je van jezelf dat water drinken er vaak bij inschiet op lange werkdagen? Probeer bij elke maaltijd een extra glas water te drinken. Doordat het in je vaste ritme komt, vergeet je het minder snel.
  7. Stressgerelateerde oorzaken: zoals al eerder genoemd kan nekpijn ook het gevolg zijn van stress of spanningen. Ga voor jezelf na of dit bij jou mogelijk van invloed is. De oplossing is helaas niet zo eenvoudig, maar bewustwording is al de eerste stap!
  8. Schakel de fysiotherapeut in: werken bovenstaande tips onvoldoende? Twijfel niet om hulp in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je vaak verder helpen.

Langs de fysio

Gelukkig zijn nekklachten zijn vaak goed te behandelen met fysiotherapie. Wanneer de nekklachten na een paar dagen niet verminderen of na een paar weken nog steeds hinderlijk aanwezig zijn, is het verstandig om de fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan door een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de nekklachten. De factoren die de klachten op dat moment in stand houden, worden op een rijtje gezet en er wordt gezamenlijk een plan opgesteld om zo snel mogelijk te herstellen.

Langs de huisarts

Het kan zijn dat het verstandig is om (eerst) naar de dokter te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er andere dingen spelen. Dit kan ook in overleg met de fysiotherapeut. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan wanneer:

  • Er naast pijn ook sprake is van uitval van spieren in de armen of handen
  • Een val of trauma de oorzaak is van de pijn
  • De pijn zo hevig is dat er pijnmedicatie nodig is
  • Er naast de nekklachten ook sprake is van wazig zien, extreme duizeligheid of concentratieproblemen
  • Er sprake is van koorts
  • Klachten leren voorkomen
  • Persoonlijke aandacht
  • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.