Hoofdpijn

Hoofdpijnklachten komen veel voor en kunnen u ernstig belemmeren in uw dagelijks functioneren. Soms is het een vervelende, zeurende pijn die op de achtergrond aanwezig is, maar er zijn ook vormen van deze aandoening waarbij men niet meer kan functioneren. Er zijn vier verschillende vormen van hoofdpijnklachten, namelijk migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. De meeste mensen hebben last van spanningshoofdpijn, want dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en komt in 78% van de gevallen voor.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat door verhoogde spierspanning in de nek, hoofd, rug en/of schouders. Deze straalt dan in de loop van de tijd uit naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als een strakke band over je hoofd. Een verhoogde spierspanning kan op verschillende manieren ontstaan, namelijk door een verkeerde lichaamshouding, stress, eenzijdig werk, acuut moment (bijvoorbeeld een val op het hoofd) en triggerpoints. De pijn wordt omschreven als een milde pijn. Wanneer iemand last heeft van spanningshoofdpijn word deze niet verergerd door inspanning en werkt deze niet invaliderend.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren van de nek, zoals spieren, banden of facetgewrichten. Cervicogene hoofdpijn wordt meer op het hoofd gevoelt en minder in de nek. De hoofdpijn kan op verschillende locaties op het hoofd gevoeld worden, maar komt het meest voor op de achterzijde en de zijkant van het hoofd. De pijn die ontstaat kan voorkomen aan één of beide zijden van het hoofd. In de meeste gevallen is de pijn aan één zijde van het hoofdpijn aanwezig. Cervicogene hoofdpijn verergert zich op het moment dat men zich aan het inspannen is. Net als bij migraine kunnen mensen met cervicogene hoofdpijn last krijgen van duizeligheid. Een ander symptoom waar mensen deze vorm van hoofdpijn aan kunnen herkennen is dat zij vaak stijfheid en stramheid ervaren in de nekregio en dus de nek moeilijk kunnen bewegen. Deze vorm van hoofdpijn kan bij alle leeftijden voorkomen, maar personen tussen de 20 en 60 jaar oud hebben het vaakste last van de cervicogene hoofdpijn. Cervicogene hoofdpijn kan behandeld middels een combinatie van manuele therapie, spierontspanning en oefentherapie.

Migraine

Migraine is een neurovasculaire aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Migraine is te herkennen aan hoofdpijn aan een zijde van het hoofd. De pijn is vaak hevig en ontstaat op bepaalde momenten. Zo genoemde migraine aanvallen. Naast de pijn in het hoofd heeft men vaak ook last van andere klachten, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid, auraverschijnselen (bijvoorbeeld het zien van sterretjes) en niet kunnen verdragen van geluid en/of licht. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vooral tussen de 25e en 55e levensjaar. Sommige mensen merken een migraine aanval aankomen terwijl deze aanvallen voor andere mensen zeer plotseling verschijnen. De duur van een migraine aanval kan variëren van 4 tot 72 uur.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn wordt ook wel Neuralgie van Horton genoemd. Het is de minst voorkomende vorm van hoofdpijn, maar clusterhoofdpijn geeft zeer hevige hoofdpijnaanvallen en is daarmee ook de meeste pijnlijke vorm van hoofdpijn. Je kunt last hebben van chronische cluster hoofdpijn of episodische clusterhoofdpijn. Bij de chronische variant heb jij vrijwel geen pijnvrije periodes en zal er continue hoofdpijn aanwezig zijn. Bij episodische vorm van hoofdpijn zijn er vaak pijnvrije periodes waarin jij weinig tot geen pijn ervaart. Net als bij migraine is de exacte oorzaak voor het ontstaan van Clusterhoofdpijn niet bekend. Er wordt gedacht dat deze vorm van hoofdpijn ontstaat door een afwijking van de hypothalamus in de hersenen. Als laatste denken onderzoekers dat de hoofdpijn ontstaat door het uitzetten van de bloedvaten in de hersenen waardoor er druk op de zenuw komt.

Bij Clusterhoofdpijn is de pijn het hevigst. Kenmerkend aan deze vorm van hoofdpijn, zoals de naam doet vermoeden, is dat de hoofdpijn komt opzetten in clusters. In de meeste gevallen is dit op één bepaald tijdstap van de dag. De pijn is dan erg hevig en voelt als een stekende of snijdende pijn aan de zijkant van het hoofd. Deze pijn kan hierbij uitstralen naar de nek, oren, ogen en kaak. In tegenstelling tot migraine komt deze vorm van hoofdpijn vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Men kan deze vorm ook herkennen aan het hangend ooglid of vernauwde pupil aan de kant van de pijn. Sommige mensen geven aan dat de pijn zich verminderd als zij gaan bewegen, bijvoorbeeld wandelen. Doordat deze vorm van hoofdpijn zeer hevig is worden de pijn van een aanval zoveel mogelijk onderdrukt. Dit onderdrukken gebeurt door middel van het toedienen van extra zuurstof via een zuurstofmasker en het gebruik van medicijnen (soms in de vorm van een injectie). De medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de kans op een aanval wordt verkleind.

Heb je last van hoofdpijn?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.