Meniscuslaesie

Bij een meniscuslaesie spreken wij van een irritatie van de meniscus, een scheurtje in de meniscus of dat een stuk van de meniscus is afgescheurd.

Er bevinden zich twee verschillende menisci in de knie, namelijk de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Het zijn wigvormige structuren, welke zich tussen het boven- en onderbeen bevinden. De functies van de meniscus zijn: dempen van de schokken op de knie, helpen bij de sturing van het gewricht en bij de gewrichtssmering van het kniegewricht.

Door een meniscuslaesie kan er irritatie in het kniegewricht ontstaan wat pijn in en rondom de knie kan geven. Een meniscuslaesie kan ontstaan door één acuut moment of door een langdurige overbelasting.

Een voorbeeld van een acuut moment is als de laesie optreedt bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast in de grond staat. Een voorbeeld van een langdurige overbelasting op de knie kan ontstaan door veel intensief hardlopen. Daarnaast kunnen meniscuslaesies ook ontstaan vanwege ouderdomsverschijnselen.

De symptomen bij een meniscus scheur zijn afhankelijk van de manier waarop de blessure is ontstaan. Bij een acuut ontstaan, is er in de meeste gevallen direct pijn  en zwelling in de knie aanwezig. Door deze pijn kan je de knie niet goed buigen, waardoor bijvoorbeeld moeite me hurken. Veel mensen geven aan dat de knie op slot zit. Daarnaast is de knie minder stabiel en zal je sneller het gevoel hebben dat je door de knie zakt. Bij een langdurige overbelasting van de meniscus is de oorzaak vaak minder duidelijk en hoef je geen “slotklachten” of een zwelling te hebben.

Wanneer gedacht wordt aan een meniscuslaesie zal de behandelingen in eerste instantie bestaan uit het aansterken van de knie. Gedurende 6-8 weken zal de knie worden getraind middels een duidelijk trainingsschema welke gericht is op kracht, coördinatie en stabiliteit.

Wanneer dit niet werkt zal aanvullend onderzoek worden gedaan om te kijken naar de maten van meniscuslaesie. Tevens zal dan besloten worden of eventueel een operatie is geïndiceerd om de klachten te verhelpen.

Heb je last van meniscuslaesie?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.