Kruisband Ruptuur

Een (gedeeltelijke) gescheurde kruisband kan zorgen voor knieklachten. In de knie bevinden zich twee sterke kruisbanden die elkaar kruisen en gelegen zijn tussen het boven- en onderbeen. Dit zijn de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden zijn zeer belangrijk voor de stabiliteit van de knie.

Door een scheuring of een gedeeltelijke scheuring van één of beide kruisbanden zal de stabiliteit aanzienlijk verminderen. Over het algemeen ervaart men pijnklachten tijdens het scheuren van één kruisband, maar in de meeste gevallen wordt dit snel minder en rest er een instabiliteitsklacht.

Een ruptuur van de kruisband ontstaat meestal door een verdraaiing van de knie, een overstrekking van de knie of door een te grote buiging van de knie. Over het algemeen wordt de knie direct dik en neemt men een “knak” of een “knoep” waar, alsof een touwtje breekt. Tevens is het vaak onmogelijk om nog op het aangedane been te staan en in de meeste gevallen is er ook een bloeduitstorting aanwezig. Als de zwelling minder wordt zal het instabiliteitsgevoel van de knie groter worden en zal je het gevoel hebben dat je door de knie zakt. Daarnaast kan het zijn dan je niet alleen één scheur hebt in een van de kruisbanden, maar dat er ook schade aan de meniscus of het kraakbeen is ontstaan.

Op het moment dat de kruisband volledig is afgescheurd dan kan deze niet vanzelf herstellen. Wel kan men herstellen zonder een operatieve ingreep. De behandeling zal dan bestaan uit het optrainen van de kracht, coördinatie en stabiliteit van de knie. Echter zullen de meeste mensen instabiliteitsklachten in de knie overhouden, waardoor intensieve sporten zoals voetbal niet meer mogelijk zijn. Over het algemeen wordt dat ook gekozen voor een kruisbandoperatie. Tijdens deze operatie wordt de knieband gehecht door gebruik te maken van een stukje knieschijfpees of hamstringpees.

Het is van belang dat voor de operatie, de zwelling uit de knie is en de knie volledig mobiel is. Dit bevordert namelijk het herstel van de knie. Na een operatie duurt het gemiddeld negen maanden voordat zware belastingen op de knie weer uitgevoerd mogen worden. Hierbij bestaat het revalidatietraject uit het verbeteren van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie.

Heb je last van kruisband ruptuur?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.