De elleboog is het gewricht tussen de bovenarm en de beide beenderen van de onderarm. Het ellebooggewricht zorgt voor het buigen en draaien van de onderarm. de hele dag door gebruiken we onze armen voor allerlei soort handelingen. Het goed functioneren van dit gewricht is dan ook een voorwaarde om dit goed en pijnvrij te kunnen doen. Klachten aan de elleboog kunnen dan ook erg beperkend zijn. Lees in dit artikel meer over de verschillende oorzaken van elleboogklachten én de manier om hiervan af te komen.
Acute en chronische elleboogklachten
We kunnen elleboogklachten onderverdelen in acute en chronische elleboogklachten. Onder acute klachten verstaan we recent ontstane klachten, die korter van 6 weken aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een overbelasting door veel herhaaldelijk werk te verrichten (zoals met tuinieren of klussen). Ook kan een val of een verkeerde beweging de oorzaak zijn van een acute elleboogklacht.
Met chronische elleboogklachten wordt bedoeld dat de klachten al langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Chronisch betekent echter zeker niet dat het voor altijd is en er niks meer aan de te doen is! Wel is het zo dat het vaak langer kan duren om van deze klachten af te komen. De oorzaak ligt vaak bij een langdurige overbelasting.
Oorzaken elleboogklachten
Door verschillende oorzaken kunnen elleboogklachten ontstaan. Het is belangrijk om deze oorzaken goed in het licht te brengen, zodat de klacht bij de bron kan worden aangepakt. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken. Deze kunnen ook gecombineerd voorkomen.
Overbelasting
De meest voorkomende oorzaak van elleboogklachten is een overbelasting. De klachten ontstaan dan omdat de spieren en pezen in de elleboog het werk wat ze moeten doen niet aankunnen. De klachten kunnen direct ontstaan na een relatief zware activiteit, maar vaker nog ontstaan de klachten geleidelijk aan door herhaaldelijk langdurige overbelasting.
Eentonig beweegpatroon
Door een eentonig beweegpatroon, waarbij de handen veelal hetzelfde werk moeten verrichten, kunnen elleboogklachten ontstaan. Dit komt omdat bepaalde delen van het gewricht meer worden belast van andere delen. Daardoor worden ook bepaalde spieren overbelast t.o.v. andere spieren.
Trauma
Een andere oorzaak van elleboogklachten kan een trauma zijn. Denk hierbij aan een val waarbij men zich probeert op te vangen met de armen. Dit kan resulteren in bandletsel van het gewricht of eventueel een breuk van een van de botten van het ellebooggewricht.
Symptomen van elleboogklachten
Elleboogklachten kunnen afhankelijk van het probleem verschillend ervaren worden. Mogelijke veelvoorkomende symptomen zijn:
- Lokale zeurende pijn aan de buitenzijde van de elleboog
- Lokale zeurende pijn aan de binnenzijde van de elleboog
- Drukpijn op het uitstekende botstuk
- Uitstraling naar de onderarm
- Pijn bij tillen en/of knijpen
- Stijfheid in het gewricht
- Tintelingen in de onderarm en pink en ringvinger
- Gevoelsstoornissen in de huid van de onderarm en hand
- Verminderde kracht in de onderarm en handen
Verschillende aandoeningen bij elleboogklachten
Een elleboogklacht kan vanalles zijn. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende aandoeningen.
Tenniselleboog
Een tenniselleboog is een peesirritatie of peesontsteking van de aanhechting van spieren. Deze pezen hechten aan op het botpunt aan de buitenzijde van de elleboog. Het zijn de uiteinden van de spieren die zowel de hand, pols en vingers strekken. Door gespannenheid van die spieren, worden de pezen langdurig overbelast. De naam tenniselleboog doet vermoeden dat deze blessure ontstaat door tennis, maar dat is zeker niet altijd het geval. In dit artikel van het Deventer ziekenhuis vind je meer informatie over de diagnose en behandeling van tenniselleboog.
Golferselleboog
Een golferselleboog heeft dezelfde onderliggende oorzaak van de pijn als een tenniselleboog, namelijk een peesirritatie of peesontsteking. Echter is de lokalisatie anders; een golferselleboog geeft juist pijnklachten aan het binnenste botpunt van de elleboog. Hier hechten de spieren aan waarmee je knijpt en die de pols doen buigen.
RSI (repetitive strain injury)
RSI is een verzamelnaam voor klachten in de arm, nek en schouder die ontstaan zijn door herhaaldelijke overbelasting. Meestal betreft dit computerwerk. Door de continue statische houding in combinatie met dezelfde bewegingen, wordt de belasting onvoldoende afgewisseld op de spieren. Werkdruk- en stress spelen hierbij ook mee.
Breuk
Door een val op de elleboog of met een uitgestrekte arm kan er een botbreuk ontstaan. Dit kan in alle 3 de botstukken van het gewricht voorkomen. Vaak hoort men een knappend geluid bij het traumamoment. Een breuk kan bestaan uit een kleine scheur of barst, maar het kan ook zijn dat het bot is gesplinterd of het bot doormidden is. Afhankelijk van de breuk is er gips of een operatie nodig. Hierna zal de arm een tijd erg stijf zijn.
Cubitale tunnel syndroom
Het cubitale tunnel syndroom is een beknelling van de zenuw die vanuit de nek naar de hand loopt, de nervus ulnaris. Deze loopt bij het ellebooggewricht door een groeve, langs het zogenoemde ‘telefoonbotje’. Door herhaaldelijke druk (bijvoorbeeld door langdurig steunen) op de zenuw, een ongeluk of het vaak buigen en strekken kan de zenuw geïrriteerd raken. Er ontstaan dan tintelingen vanuit de elleboog naar de pink en ringvinger.
Veelgestelde vragen rondom elleboogklachten
Hoelang gaan mijn elleboogklachten duren?
Houd er bij klachten aan de elleboog rekening mee dat de klachten langdurig (kunnen) zijn. Dit geldt voornamelijk voor klachten die langzaam zijn ontstaan door een overbelasting of herhaaldelijk beweegpatroon. Een tenniselleboog duurt vaak enkele maanden tot wel een jaar. Blijven bewegen is aan te raden, maar hierbij is een juiste balans met voldoende rust ook erg belangrijk. Overmatig bewegen kan de klacht langer in stand houden. of verergert de klacht.
Heb ik een tenniselleboog?
Kenmerkend voor een tenniselleboog is lokale drukpijn op en/of rondom het botpunt aan de buitenzijde van de elleboog. Daarnaast is er meestal sprake van een stekende, zeurende pijn bij bepaalde bewegingen. Deze bewegingen zijn: het strekken van de pols, het draaien van de hand en het knijpen. Heb je deze klachten? Een fysiotherapeut kan beoordelen of er inderdaad sprake is van een tenniselleboog.
Is het verstandig om mijn elleboog te blijven gebruiken bij klachten?
Over het algemeen is het juist goed om de elleboog zo veel mogelijk in beweging te houden. Wanneer je de arm namelijk stil houd, is de kans groter dat de elleboog gaat verstijven. Het is dan moeilijker om deze daarna weer mobiel te krijgen. Het advies is dan ook om de arm te blijven gebruiken, maar wel binnen de pijngrens. Forceren heeft dus geen zin.
Tips om elleboogklachten te voorkomen
Het is hartstikke vervelend om elleboogklachten te hebben. Hoe kun je dan ook het beste voorkomen? Enkele tips:
Afwisselen
Het allerbeste advies om elleboogklachten te voorkomen is om meer afwisseling in het bewegen te brengen. Probeer bij alle activiteiten die uit een herhaaldelijke beweging bestaan regelmatig af te wisselen met een andere taak of te onderbreken met rust. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beeldschermwerk, maar ook aan huishoudelijke taken. Ook is het verstandig om regelmatig stretchoefeningen uit te voeren als onderbreking van het lichamelijke werk.
Doseren
Het is aan te raden om activiteiten die veel fysiek herhaaldelijk werk met de handen vragen, te doseren. Deel bijvoorbeeld een klus in huis liever op in kleinere klussen die je op verschillende momenten kan uitvoeren. Ook het doseren in het sporten, voornamelijk met racketsporten en fitness, is belangrijk om de spieren en pezen de tijd te geven om te herstellen.
Wanneer moet ik langs de fysio voor mijn elleboogklachten?
De fysiotherapeut is bij uitstek de specialist bij spier- en gewrichtsklachten. Meestal ben je dan ook voor elleboogklachten op de juiste plek bij de fysiotherapeut. Maar wanneer moet je nu aan de bel trekken bij jouw fysio?
- Wanneer jouw elleboogklachten niet overgaan na een paar dagen rust
- Wanneer je niet weet wat de oorzaak is van jouw elleboogklachten
- Wanneer de elleboogklachten langzaam zijn ontstaan en niet vanzelf meer weggaan
Wanneer moet ik langs de dokter voor mijn elleboogklachten?
Het kan zijn dat het verstandig is om langs een dokter te gaan bij sommige elleboogklachten, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er mogelijk ook andere dingen spelen. Het is verstandig om naar een dokter te gaan wanneer:
- Er een vermoeden bestaat op een breuk
- Er nachtelijke pijn aanwezig is (niet gerelateerd aan het bewegen)
- Er sprake is van koorts of ziek zijn, naast de elleboogklachten
- De pijn zo hevig is dat er pijnmedicatie nodig is
Mogelijke behandelingen tegen elleboogklachten
Afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is van de elleboogklacht, zijn er verschillende behandelopties. De basis van het herstel ligt in een juiste balans tussen de belasting van de arm en wat de elleboog aankan (de belastbaarheid). De fysiotherapeut kan hierin adviseren. Vaak wordt er oefentherapie toegepast, waarbij er specifiek gerichte oefeningen worden uitgevoerd om de elleboog te ontspannen en/of te versterken. Daarnaast kan de behandeling van elleboogklachten bestaan uit uit een combinatie van aanvullende technieken zoals mobilisaties, dry needling, taping en massage.