Hoge rugpijn tussen schouderbladen

Introductie hoge rugpijn tussen schouderbladen

Hoge rugpijn wordt vaak gevoeld in het gebied tussen of onder de schouderbladen. Over het algemeen komt rugpijn veel voor in Nederland. Iedereen kent de kwaal ‘lage rugpijn’ wel, maar we horen relatief minder vaak hoge rugpijn. Toch kunnen klachten in de hoge rug erg vervelend zijn. Naast de rugpijn zelf kan het andere klachten zoals bewegingsbeperking, hoofdpijn, nekpijn en uitstraling naar de armen met zich meebrengen. Dit kan je dagelijkse activiteiten flink in de weg zitten.

Oorzaken

Hoge rugpijn neemt vaak geleidelijk toe als gevolg van een langdurige overbelasting van de bovenrug. Dit kan leiden tot bewegingsproblemen van de wervelkolom, waarbij de spieren en gewrichten in de bovenrug tijdelijk niet meer goed samenwerken. Welke factoren kunnen deze hoge rugpijn nou eigenlijk veroorzaken?

 • Langdurig verkeerde werkhouding (bijvoorbeeld kantoorwerk);
 • Veel repeterende en eenzijdige bewegingen (bijvoorbeeld kassière of strijken);
 • Veel boven het hoofd werken (bijvoorbeeld schilderwerk);
 • (Te) weinig lichaamsbeweging, waardoor de rugspieren verzwakken;
 • Stress of spanningen.

Hoge rugpijn kan ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld door vertillen of een verkeerde beweging. Het schiet dan vaak met een scherpe, stekende pijn in de bovenrug. Dit komt echter minder vaak voor.

Behandelingen

Ervaar jij klachten van hoge rugpijn? Bij onze fysiotherapeuten kun je terecht voor onderzoek, advies en oefeningen gericht op jouw klacht en jouw dagelijkse activiteiten. Meestal zijn de oefeningen gericht op verbetering van de spierkracht, beweeglijkheid en aansturing van de hoge rugspieren. Het behandelplan en het behandeldoel zijn afhankelijk van jouw hulpvraag. De fysiotherapeut zal beoordelen of er aanvullende interventies nodig zijn. Voorbeelden hiervan zijn manuele therapie, dry needling en medical taping.

Tips

Hoewel hoge rugpijn niet altijd te voorkomen is, zijn er wel enkele adviezen om de kans te verkleinen:

 • Werkhouding Veel klachten komen voort uit een verkeerde (werk)houding. Het is dan ook belangrijk om een ergonomische werkplek te hebben. Denk hierbij aan een bureau en bureaustoel op de juiste hoogte. Zorg daarnaast dat je regelmatig van houding wisselt: neem bijvoorbeeld een ‘sitting break’ door even naar de printer of het koffiezetapparaat te lopen. Bij fysiek zwaar werk is het raadzaam om niet lange tijd boven het hoofd te werken.
 • Gezonde leefstijl Wist je dat overgewicht, stress en roken risicofactoren zijn voor rugpijn? Een gezonde leefstijl is dan ook belangrijk om de kans op hoge rugpijn te verkleinen! Denk aan gezonde voeding, voldoende ontspanning en slaap, voldoende dagelijkse beweging en niet te veel stress.
 • Bewegen Misschien ken je de uitspraak wel: ‘rust roest’. Zo is ook ons lichaam niet gemaakt om lang achtereen stil te zitten. De wervelkolom en de rugspieren zijn gebaat bij beweging. Actief blijven zorgt ervoor dat je in conditie blijft. Begin bijvoorbeeld vandaag nog met een dagelijks ‘ommetje’ of pak de fiets in plaats van de auto!

Wat te doen tegen hoge rugpijn tussen schouderbladen

Heb jij last van hoge rugpijn? Wij geven je vijf oefeningen om de hoge rugpijn te verminderen en de spieren te versterken. Voer de oefeningen rustig uit, blijf binnen de pijngrens en doe de oefeningen bij voorkeur meerdere keren per dag (elke keer 2-3 setjes van 10 herhalingen).

 1. Bovenrug draaien: ga op een stoel zitten en plaats een stok op je schouders. Pak de stok met je handen vast, zo ver mogelijk van elkaar af. Draai vervolgens met je bovenrug op een rustig tempo van links naar rechts. Tip: zorg ervoor dat je goed rechtop blijft zitten.
 2. Bovenrug rekken: ga voor een stoel staan en leg je handen plat op de leuning. Duw vervolgens je schouders richting de grond terwijl je naar beneden blijft kijken. Houd dit een aantal seconden vast en kom vervolgens weer in de beginpositie. Tip: zorg ervoor dat je rustig door blijft ademen tijdens de oefening.
 3. Bovenrug strekken: ga met de rug tegen de muur staan en houd beide armen gestrekt in de lucht. Reik met één arm richting het plafond en doe dit vervolgens ook met de andere arm. We noemen deze oefeningen ook wel ‘appels plukken’.
 4. Kat en hond: ga op handen en knieën zitten. Maak vervolgens je rug op een rustig tempo hol en bol. Tip: laat de rugwervels één voor één af- en oprollen.
 5. Losmaken met tennisbal: ga met de rug tegen de muur staan en plaats een tennisbal op de juiste plek (tussen de muur en de ‘zere’ plek tussen de schouderbladen). Druk met je eigen lichaamsgewicht tegen de muur. Tip: bepaal zelf hoe hard of hoe zacht je druk wilt uitoefenen.

Langs de fysio

De fysiotherapeut is vaak de juiste zorgverlener om naartoe te gaan bij hoge rugpijn. Door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut een (mogelijke) diagnose stellen en jou helpen bij de klacht. Wat kunnen redenen zijn om een fysiotherapeut in te schakelen?

 • Wanneer jouw hoge rugpijn al enkele weken aanwezig is en niet vermindert;
 • Wanneer je hoge rugpijn hebt en niet weet wat de oorzaak is;
 • Wanneer je hoge rugpijn hebt en je afvraagt welke oefeningen geschikt kunnen zijn;
 • Wanneer je vaker terugkerende hoge rugpijn hebt en je dit graag wilt voorkomen.

Langs de huisarts

Soms is het nodig om langs de dokter te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie. Dit kan bijvoorbeeld omdat er mogelijk andere klachten spelen, bijvoorbeeld:

 • Wanneer er naast hoge rugpijn ook sprake is van uitval in de armspieren;
 • Wanneer een val de oorzaak van de hoge rugpijn is;
 • Wanneer de pijn dusdanig is dat er pijnmedicatie nodig is;
 • Wanneer je kanker hebt (gehad).
 • Klachten leren voorkomen
 • Persoonlijke aandacht
 • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.