Spit

Acute lage rugklachten worden ook wel spit genoemd. Bij deze aandoening treden acute pijnklachten op in de rug. De meeste mensen geven vaak aan dat de pijn in de rug ‘schiet’. De oorzaak van spit is vaak moeilijk aan te geven, maar meestal heeft het te maken met een soort van overbelasting, welke om verschillende redenen kan optreden, zoals: langdurige lichamelijk en/of geestelijke overbelasting, langdurig verkeerd gebruik van het lichaam, core stability problematiek, langdurige verkeerde houding en directe overbelasting.

Spit is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van het lichaam, waarbij de spieren in de “kramp” schieten om schade aan het lichaam te voorkomen. Ondanks de vaak hevige pijn is er juist geen schade aan het lichaam, maar is dus voorkomen dat er schade wordt berokkend.

Gezien de oorzaak van spit, is het dus ook van belang dat u blijft bewegen. Door het verdedigingsmechanisme, zijn de spieren in de “kramp” geschoten, wat de pijn geeft. Om de spieren te ontspannen is het van belang dat u zo normaal mogelijk blijft bewegen. Verder is afwisseling heel erg van belang. Niet te lang zitten, staan, liggen op lopen. Hierdoor zullen de spieren zich sneller ontspannen en zullen de klachten afnemen. Zijn de klachten na 5 dagen niet minder geworden of slecht marginaal, dan is er sprake van een vertraagd herstel en kan de fysiotherapeut uitkomst bieden.

Wanneer de spierspanning en daardoor de klachten aanwezig blijven kan de fysiotherapeut verschillende technieken gebruiken om dit ongedaan te maken, zoals oefeningen, dry needling en massage. Daarnaast zal hij kijken of er een lichamelijk oorzaak aan ten grondslag licht zoals houdingsproblematiek of core stability problemen. Hiervoor zal dan een persoonlijk behandelplan worden opgemaakt met oefentherapie en huiswerkoefeningen.

Wanneer er ook (arthrogene) bewegingsbeperkingen aanwezig zijn wordt een manueel therapeut aangeraden. Een manueel therapeut is specifiek geschoold om deze bewegingsbeperkingen op te lossen. Daarnaast kan hij alle therapie vormen gebruiken die de fysiotherapeut ook kan.

Heb je last van spit?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.