Slijmbeursontsteking

Net als andere gewrichten in het lichaam bevat de schouder een slijmbeurs (bursa). De slijmbeurs is een zakje gevuld met geleiachtige vloeistof. Dit zakje dient als stootkussentje en moet ervoor zorgen dat het gewricht wrijvingsloos kan bewegen. De slijmbeurs bevindt zich in de schouder tussen de schouderkop en het schouderdak.

De slijmbeurs kan ontsteken, met als gevolg dat dit pijn veroorzaakt in de schouder. De slijmbeurs zal bij een ontsteking opzwellen, waardoor het lastig wordt om de schouder of bovenrug te bewegen. Een slijmbeursontsteking van de schouder ontstaat in de meeste gevallen door het herhaald of langdurig uitvoeren van bepaalde bewegingen van de schouder. Denk hierbij aan handelingen als tillen, liggen, duwen en trekken of bij het uitvoeren van sporten als tennis & softbal.

Door de overbelasting ontsteekt de bursa en zal er pijn in de schouder optreden. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontsteken van de schouder, zoals slechte houding, botachtige afwijkingen, inadequate warming up, slechte techniek, slechte training, onvolledig herstel van een eerder blessure in de schouder en een disbalans in de spieren.

Er zijn twee verschillende soorten slijmbeursontsteking van de schouder, namelijk:

  • Slijmbeursontsteking ontstaan door een bacterie
  • Slijmbeursontsteking ontstaan door overbelasting

Bij een bacteriƫle infectie ervaart men veel pijn, ontstaat er een zwelling, roodheid en kan de schouder warmer aanvoelen dan de andere schouder. Bij een overbelasting zijn er dezelfde symptomen, alleen ontstaat er dan geen roodheid. Bij de overbelasting is er ook pijn in de schouder aanwezig. Deze pijn kan hierbij uitstralen naar de nek, elleboog en/of pols/hand. Door het heffen van de arm zal de pijn toenemen.

Een slijmbeursontsteking heeft verschillende oorzaken en dus ook verschillende behandelingen. Bij een slijmbeursontsteking veroorzaakt door een bacterie kun je het beste contact opnemen met de huisarts. De huisarts zal in deze gevallen verdere behandelingen bepalen.

Op het moment dat de slijmbeursontsteking van de schouder optreedt door overbelasting, is het belangrijk dat jij de druk op de slijmbeurs vermindert. Vermijd dus het tillen en bewegingen van de schouder waarbij veel kracht nodig is. Voordat de slijmbeurs effectief behandeld kan worden, moet eerst de oorzaak van de overbelasting achterhaald worden. Is dit bijvoorbeeld ontstaan door de trainingsintensiteit, langdurig heffen van de arm of een val op de schouder?

Naast het nemen van rust kan de fysiotherapeut het schoudergewricht mobiliseren om zo extra ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak te creƫren. Daarnaast kan de fysiotherapeut de schouderspieren ontspannen, andere spieren versterken met oefentherapie en houdingsadviezen geven.

Heb je last van slijmbeursontsteking?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.