Schouder Impingement

Een schouder impingement is een inklemming van 1 van de pezen in de schouder, tussen de schouderkop en het schouderdak. Bij een impingement wordt onderscheid gemaakt maakt tussen een primair impingement en een secundair impingement.

Een primair impingement kenmerkt zich doordat de oorzaak in het schoudergewricht zelf zit. Een secundaire inklemming kenmerkt zich door een probleem dat ‘buiten’ de schouder zit, zoals bijvoorbeeld een verminderde beweeglijkheid van het schouderblad.

Er zijn verschillen oorzaken voor een impingement, zoals beschadigde spieren, verkeerde balans in de schouder spieren, verkeerd bewegingspatroon van de wervelkolom of van het schouderblad, houdingsproblematiek of beschadigingen aan het kapsel. Deze klachten kunnen komen door langdurige verkeerd gebruik van de schouder, maar ook acuut door een trauma of overbelasting.

Een schouder impingement is te herkennen aan de pijn in het schoudergewricht. De pijn bevindt zich vaak bovenop de schouder of aan de voor-, achter- of zijkant. Deze pijn wordt vooral ervaren op het moment dat u kracht moet zetten met de arm en op het moment dat u de schouder draait. Zo kan het heffen van de arm veel pijn doen. In sommige gevallen ervaart men krachtverlies in de arm en kan het liggen op de schouder pijn veroorzaken.

Op het moment dat een schouder impingement zich voordoet is het belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald. Dit, omdat er meerdere oorzaken mogelijk zijn, welke allemaal op een andere manier behandeld dienen te worden.

De fysiotherapeut kan de klachten in de schouder verminderen door op meerdere manieren de ruimte in de schouder te vergroten, houdingsoefeningen en houdingsadvies te geven en het trainen van de specifieke schouder of schouderblad musculatuur.

Daarnaast kan de fysiotherapeut middels massage of Dry Needling en taping de spieren ontspannen. Verder zal de fysiotherapeut u altijd oefeningen aanleren om de bewegelijkheid van de schouder zo groot mogelijk te houden.

Heb je last van schouder impingement?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.