Rugklachten

Rugklachten zijn 1 van de meest voorkomende klachten in het lichaam. Ongeveer 80% van de mensen heeft ooit een keer last van rugklachten. Rugklachten kunnen zeer vervelend van aard zijn en ervoor zorgen dat je beperkt wordt in het uitvoeren van je werk en andere dagelijkse activiteiten. De klachten kunnen niet alleen in de onderrug voorkomen, maar ook in de midden- en bovenrug.

Rugklachten kunnen worden onderverdeeld in aspecifieke en specifieke rugklachten en in acute en chronische rugklachten. Pijn in de rug kan ontstaan door verschillende aandoeningen zoals hernia, artrose, spit, ischias, core stability problemen en houdingsproblematiek.

Aspecifieke rugklachten worden zo genoemd omdat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van de klacht is. Er is geen zichtbaar letsel aanwezig, maar wel degelijk klachten. Voorbeelden van aspecifieke klachten zijn klachten die ontstaan door een verkeerde houding, eenzijdig bewegingspatroon, stress of een verhoogde spierspanning. Daarnaast zijn triggerpoints in de spier niet goed waarneembaar met beeldvormend onderzoek en vallen dus ook onder aspecifieke klachten. Uit ervaring weten wij dat bij merendeel van de klachten aan de rug het gaat om aspecifieke rugklachten.

Bij specifieke rugklachten is het wel duidelijk waardoor de klacht is ontstaan en is er weefselschade zichtbaar. Voorbeelden van specifieke rugklachten zijn een hernia van de lage rug, slijtage van de tussenwervels en een wervelfractuur.

Naast de onderverdeling van aspecifieke en specifieke rugklachten zijn de rugklachten ook onder te verdelen in acute en chronische rugklachten

Acute rugklachten:
Klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn vallen onder acute klachten.

Chronische rugklachten:
Chronische klachten van de rug zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Veel mensen denken dat chronische klachten niet te verhelpen zijn, maar het tegendeel is echter waar. Wanneer goed de oorzaak voor de chronische rugklachten wordt gevonden, kunnen deze verholpen worden.

  • Klachten leren voorkomen
  • Persoonlijke aandacht
  • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.