Nekhernia

Bij een nekhernia drukt een uitpuilende tussenwervelschijf op de zenuw in het wervelkanaal. Wanneer hierbij irritatie van de zenuw ontstaat ervaart u klachten. Er zijn verschillende typische symptomen bij een nekhernia. Over het algemeen heeft u van minimaal 2 van deze symptomen last:

  • Pijn aan één of beide zijden van de nek, gepaard met bewegingsbeperkingen van de nek
  • Scherpe pijn in de nek, schouders en armen
  • Vermindering van de kracht in de armen
  • Vermindering van het gevoel in de armen

Door verschillende activiteiten kan de pijn in de nek worden verergerd, zoals hoesten, niezen en het voorover buigen van de nek bij het zitten.

Een nekhernia kan op twee manieren worden behandeld, namelijk operatief en conservatief (zonder operatie). De mate van de klachten en de mate van de uitstulping bepaalt of er een operatie nodig is. Over het algemeen wordt er een voorkeur gegeven voor de conservatieve behandeling aangezien onderzoek aangeeft dat 1-2 jaar na de behandeling er geen verschil bestaat in het resultaat bij een operatie of een conservatieve behandeling. Daarom wordt alleen voor een operatie gekozen bij forse invaliderende klachten en wanneer de uitstulping te groot is.

Over het algemeen zijn houdingsadviezen en specifieke oefeningen voldoende om de klachten te verminderen. Daarnaast beschikt de therapeut over verschillende manuele technieken om eventuele bewegingsbeperkingen en spierspanningen te behandelen waar nodig. Op het moment dat de fysiotherapie geen effect heeft zal u worden doorverwezen. Wanneer houdingsadviezen en oefeningen niet helpen kan er gekozen worden voor een operatie.

Heb je last van nekhernia?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.