Jumpers Knee

Een jumpers knee wordt ook wel een springers knie genoemd. Bij een jumpers knee is de pees van de bovenbeen spieren, welke aanhecht onder de knie, geïrriteerd.

Een irritatie van deze pees ontstaat vaak na een langdurige overbelasting en kan leiden tot een ontsteking die te vinden is bij de aanhechting op het onderbeen, net onder de knie.

Vroeger werd de term jumpers knee gebruikt om aan te duiden dat deze klachten vooral ontstonden door het springen, maar tegenwoordig weten we dat er ook hele andere oorzaken kunnen zijn. Met name overbelasting veroorzaakt vaak een jumpers knee.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een jumpers knee.

  • Een verstoring van het evenwicht tussen belasting en de belastbaarheid
  • Trainen op een te harde ondergrond
  • Overmatige krachttraining
  • Overmatige sprongbelasting

Bij een jumpers knee ervaar je pijn net onder de knieschijf, bij de aanhechting van de pees van de bovenbeen spieren. Deze pijn wordt erger wanneer er trekkracht op deze pees komt te staan, zoals bij het buigen van de knie, springen en traplopen.

Voordat een jumpers knee behandeld kan worden is het van belang om de oorzaak van de overbelasting te achterhalen. Bijvoorbeeld, wanneer een te snelle opbouw in trainingsintensiteit of trainingsfrequentie de oorzaak is, dan moeten deze 2 worden aangepast zodat het weer kan herstellen.

Als niet de trainingsintensiteit of trainingsfrequentie, maar een verkeerde stand van de knie of slechte spierbalans in het bovenbeen de oorzaak zijn, dan zullen de oefeningen vooral hierop gericht worden.

Een jumpers knee is alleen met oefentherapie en goede aanpassingen van belasting te herstellen. Wel kunnen manuele technieken in het begin helpen om de pijn te verminderen zoals bijvoorbeeld massage en dry needling.

Heb je last van jumpers knee?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.