Ischias

Ischias is een verzamelnaam voor alle rugklachten die te herkennen zijn aan pijn in de onderrug, met uitstraling naar één of beide benen. De naam komt van de nervus (zenuw) Ischiadicus, welke vanuit de rug het been inloopt, tot in de voet. Lichte inklemming of irritatie van deze zenuw veroorzaakt de klachten.

De uitstraling kan in de vorm van tintelingen, prikkelingen of een zeurende pijn aanwezig zijn en kan zelfs tot in het onderbeen en/of voeten gevoeld worden. Meestal zal de uitstraling zich echter beperkingen tot aan de bil of het bovenbeen. Tevens kunnen de reflexen afnemen, krachtsverlies ontstaan en gevoelsstoornissen in de benen optreden. Dit kan ontstaan wanneer de zenuw beklemd zit. Er zijn verschillende oorzaken voor ischias klachten, zoals: verhoogde spanning van de bilspieren (piriformes Syndroom), verhoogde spanning in de rugspieren, gewrichtsblokkades in het bekken of de onderrug, discogene (tussenwervelschijf) klachten, core stability problematiek en zelfs zwangerschap.

De fysiotherapeut zal kijken door welke oorzaak uw klachten worden veroorzaakt en daar de behandeling op aanpassen. Zo zal bij verhoogde spanning in de bil- en of rugspieren de behandeling bestaan uit het ontspannen van deze spieren. Dit kan door middel van triggerpoint behandeling, rekoefeningen etc. Ook is Dry Needling hier erg effectief voor. Wanneer gewrichtsblokkades aanwezig zijn in het bekken of de onderrug, dan zal met name manueel therapie effectief zijn voor het behandelen van deze klachten. Bij discogene klachten en bij core stability problematiek is met name oefentherapie geschikt om de klachten te verbeteren.

Heb je last van ischias?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.