Hernia

Een hernia wilt zeggen dat een uitstulping van de tussenwervelschijf druk geeft op de zenuw waardoor de klachten ontstaan. Een hernia komt meestal voor in de onderrug, soms in nek en slechts zeer zelden in de bovenrug. Kenmerkend voor de klachten van een hernia zijn met name de uitstralingsklachten. Vaak hebben pati├źnten vooral last van pijn in het been of in de arm en juist niet in de nek of in de onderrug. Al kunnen die klachten natuurlijk wel optreden.

Een hernia kan door verschillende oorzaken ontstaan zoals veroudering (slijtage) van de tussenwervelschijven, langdurige verkeerd gebruik van de rug, een eenzijdig bewegingspatroon en langdurig in dezelfde houding staan of zitten.

Een hernia kan op 2 manieren worden behandeld, namelijk operatief en conservatief (fysiotherapie/oefeningen). Tegenwoordig wordt steeds minder vaak voor een operatie gekozen, aangezien blijkt dat na 1-2 jaar het resultaat bij een operatie of een conservatieve behandeling hetzelfde is. Alleen wanneer de klachten te erg zijn, of de uitstulping te groot is wordt nu nog gekozen voor een operatie.

De fysiotherapeut zal dmv oefentherapie, gericht op het herstel en de oorzaak van de hernia, uw begeleiden in het herstel. Daarnaast kan hij gebruik maken van massage, manueel therapie, Dry Neelding en dergelijk gebruiken wanneer dit is geïndiceerd. Wanneer de oefeningen en adviezen van de fysiotherapeut niet leiden tot herstel, dan zal u worden doorverwezen.

Heb je last van hernia?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.