Artrose

Een versleten knie wordt ook wel artrose van de knie of degeneratie genoemd. Bij een versleten knie is het kraakbeen van het kniegewricht dunner waardoor de kwaliteit van het gewricht afneemt.

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met artrose verschijnselen vanwege het ouder worden, alleen bij de 1 is het erger dan bij de ander. Wanneer ouderdomsverschijnselen in de knie zulke vormen aanneemt dat schade aan het gewricht ontstaat, spreekt men van artrose.

Dit is onomkeerbaar, wat wil zeggen dat het niet meer te herstellen is. Wel zijn de klachten die hierdoor ontstaan te behandelen. Wanneer de klachten te erg worden en behandeling geen effect heeft, dan zal een halve of een hele knie prothese worden geplaatst. Dit wil zeggen een halve of een hele nieuwe knie.

Zoals vermeld krijgt iedereen in zijn leven last van slijtage verschijnselen. Wel zijn er risicofactoren die een versnelde slijtage kunnen bewerkstelligen, zoals: een beroep waarbij je veel moet staan, sporten waar veel gesprongen wordt, overgewicht, reumatische aandoening, een ongeluk, een meniscusoperatie, veroudering of een standsafwijking van de knie.

Over het algemeen zal je bij een versleten knie in het beginstadium niet veel klachten ervaren. Naarmate dat de slijtage toeneemt zullen er pijn- en stijfheidsklachten optreden. Deze pijn- en stijfheidsklachten zullen voornamelijk aanwezig zijn in de ochtend en na een langere tijd zitten. Door de slijtage zal de mobiliteit van de knie verslechteren, kan je pijn in de knie hebben en deze pijn kan uitstralen naar het been. Echter wil de mate van artrose niet altijd de mate van klachten weergeven. Soms zijn er met weinig artrose veel klachten en bij forse artrose weinig klachten.

Slijtage aan de knie kan een fysiotherapeut niet terugdraaien. Een fysiotherapeut kan er wel voor zorgen dat de slijtage in de toekomst wordt vertraagd en dat knieklachten te verminderen. Kracht-, stabiliteit- en mobiliteitsoefeningen zorgen ervoor dat de spieren rondom die knie worden getraind en dus sterker worden. Het gevolg hiervan is dat de knie hierdoor minder belast wordt en dus de artrose in mindere mate toeneemt en klachten veroorzaakt.

Op het moment dat de slijtage van de knie zo groot is dat de pijnklachten zeer hevig zijn, kan er gekozen worden om de knie te vervangen en een knieprothese of halce prothese te plaatsen. Na het plaatsen van een knieprothese volgt een revalidatietraject om de volledige functie van de knie weer terug te krijgen.

Heb je last van artrose?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.