Artrose en degeneratie

Wanneer wij ouder worden neemt ook de kwaliteit van onze wervelkolom af. Dat wordt degeneratie genoemd. Degeneratie treed op in zowel de botten en gewrichten, als in de tussenwervelschijven en het bindweefsel. Wanneer er meer dan normale degeneratie plaats vindt in de gewrichten dan wordt dit artrose genoemd.

Bij artrose neemt het kraakbeen af en kunnen botachtige uitsteeksels ontstaan in het gewricht. Hierdoor kan stijfheid en pijn ontstaan. Tevens zal de schokabsorptie van de wervelkolom afnemen door degeneratie. De mate van artrose of degeneratie houdt niet verband met de hoeveelheid klachten. Zo kan lichte slijtage al forse klachten geven en andersom.

Zowel bij degeneratie als artrose moeten de spieren steeds harder werken. Echter wanneer wij ouder worden we minder actief waardoor de kwaliteit van onze spieren afneemt. Om stijfheid en pijn tegen te gaan is het dan ook van belang dat wij in beweging blijven en oefeningen blijven den. Degeneratieve afwijkingen en artrose kunnen niet meer verbeterd worden, echter kunnen de klachten wel verlicht worden.

De fysiotherapeut zal uw helpen bij het verminderen van de klachten. De fysiotherapeut zal met u de stabiliteit, kracht en mobiliteit van de rug trainen dmv oefentherapie en zal u huiswerkoefeningen aanleren om dit zelfstandig voort te kunnen zetten. Door het versterken van de spieren zullen de gewrichten minder worden belast en de pijnklachten later optreden.

Op het moment dat bij deze klacht sprake is van gewrichtsblokkades kan dit verholpen worden met manueel therapie en bij spierspanning welke niet wilt afnemen Dry Needling of triggerpoint therapie.

Heb je last van artrose en degeneratie?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.