RSI staat voor Repetitive Strain Injury en KANS staat voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders. Beide zijn een verzamelnaam voor klachten aan de handen, polsen, armen, schouders en/of nek. De klachten ontstaan door herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. Hierdoor krijg je spier- en gewrichtsklachten.
Tegenwoordig wordt de term RSI niet meer gebruikt, maar de term KANS. Omdat KANS een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, benoemen artsen liever specifiek de aandoening zoals tenniselleboog, muisarm of carpale tunnelsyndroom. Tevens vallen alle nekklachten doorgaans onder de term KANS. Met KANS doelt men op klachten waarvoor geen duidelijk ongeval of systeemziekte is geweest.
Kans klachten bestaan al heel erg lang. Wanneer je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel, administratief medewerkers en lopende-bandwerkers.
Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van KANS. Wanneer u veel achter de computer werkt, worden de vingers, polsen, armen en uw schouder- en nekregio belast. KANS ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Wanneer u last heeft van nekpijn kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Uw klachten kunnen ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verplaatsen.
Het grote gevaar bij KANS ligt in het sluipende verloop. Veel mensen kijken er niet van op dat ze soms een zere pols hebben of koude vingers. Ook zijn de pijn en vermoeidheid plaatselijk, niet echt hinderlijk en verdwijnen na het werk. Na verloop van tijd blijft de pijn echter aanhouden en begint krachtverlies op te treden. Je kunt ook andere klachten krijgen zoals irritatie, zwelling, slapheid, verlies van grijpvermogen of een doof gevoel.
Het belangrijkste bij KANS klachten is om te proberen deze te voorkomen. Naast het typen en muizen, spelen de werkdruk en de arbeidsomstandigheden (ergonomie van de werkplek) een belangrijke rol.
Er zijn een aantal punten waar u op moet letten:
- Zorg dat je stoel op de goede hoogte staat.
- Ga recht voor je computer zitten.
- Zorg dat er voldoende afwisseling in je werkzaamheden zit. Bij computers moeten muis en typ werkzaamheden zoveel mogelijk worden afgewisseld. Doe ook niet langer dan zes uur achtereen computerwerk en onderbreek dit werk in elk geval elke twee uur.
- Neem voldoende pauze om je spieren te ontspannen. Ook is het aan te raden om tussendoor oefeningen te doen.
- Je kan als beeldschermwerker op zoek gaan naar andere (verticale)muizen, armsteunen, ergonomische toetsenborden of pauze-software.
Daarnaast heeft de werkgever ook een belangrijke rol. Deze zal u bijvoorbeeld een ARBO goed gekeurde werkplek moeten geven.
Wanneer u toch klachten heeft ontwikkeld, dan heeft de fysiotherapeut vele behandelmogelijkheden om u van uw klachten af te helpen en in de toekomst te voorkomen. Behandeltechnieken die wij zouden kunnen toepassen zijn mobilisaties en manipulaties, oefentherapie, houdingstherapie, Dry Needling en massage.
Tevens zij wij gespecialiseerd in de tenniselleboog. Wanner wij kijken naar een tenniselleboog dan is het meestal een sporingsprobleem in het gewricht. Tijdens de therapie zullen wij middels mobilisaties/manipulaties de sporing weer optimaliseren en worden de spieren getraind om dit vast te houden.