Patellofemoraal Pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een term welke wordt gebruikt om pijnklachten te omschrijven die ontstaan door een dysfunctie van het gewricht tussen de knieschijf en de knie.

Hierbij wordt de knieschijf niet goed gestuurd door de bovenbeenspieren, waardoor er irritatie ontstaat in het gewricht achter de knieschijf bij het bewegen. De knieschijf loopt door een soort groeve en wanneer dit dus niet goed gestuurd wordt, geeft dat irritatie.

Oorzaken hiervoor zijn een verkeerde houding van de knieën en/of enkels, een disbalans in de bovenbeen- en heupmusculatuur en verkeerd gebruik van de knie.

Bij patellofemorale klachten wordt pijn achter de knieschijf gevoeld. Deze pijn verergert zich op het moment dat er druk op de knieschijf komt, zoals bij traplopen, steun op de knie of het buigen van de knie.

Bij patellofemorale klachten is het zeer belangrijk om de ‘sporing’ van de knieschijf te optimaliseren. Dit is belangrijk zodat er geen irritaties van de onderliggend structuren optreden. Het optimaliseren van de “sporing” zal middels training gebeuren, aangezien de spieren en stand van de knie de knieschijf sturen.

Tevens kunnen manuele technieken zoals manueel therapie, taping en massage in het begin helpen om de pijn te verminderen, echter zullen deze geen blijvende oplossing bieden.

Heb je last van patellofemoraal pijnsyndroom?

Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie van Campenhout

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.