Een frozen shoulder betekent letterlijk een bevroren schouder. Dit houdt natuurlijk niet in dat je een bevroren schouder hebt, maar deze blessure kenmerkt zich door de bewegingbeperkingen van de schouder. Op dit moment weten wij nog niet waardoor een frozen shoulder ontstaat. Wel is bekend dat bij bepaalde aandoeningen de kans op het ontstaan van een frozen shoulder groter is, zoals diabetes, schildklierproblematiek en artritis of een trauma aan de schouder.
Bij een frozen shoulder zal het kapsel van de schouder gaan ontsteken waardoor het kapsel gaat “verkleven”. De klacht ontstaat spontaan en wordt langzaam steeds erger. Wat wij opmerken is dat er voor het ontstaan van de frozen shoulder een inactiviteit van de schouder is geweest. Daarom is het erg belangrijk om bijvoorbeeld na een operatie of trauma de schouder binnen de pijngrenzen te bewegen, zodoende een frozen shoulder te voorkomen.
Bij een frozen shoulder ervaart u vaak een doffe pijn in de schouder, welke toeneemt in de eindgrenzen van de beweeglijkheid. Verder zal een duidelijke bewegingsbeperking van de schouder in alle richtingen merkbaar zijn, welke in het begin steeds verder zal toenemen.
Het beloop van de frozen shoulder is in drie fasen in te delen:
- In de eerste fase (ook wel bevriezingsfase genoemd) neemt de pijn in de schouder toe en de bewegelijkheid neemt af.
- In de tweede fase (de bevroren fase) zal de bewegingsbeperking niet verder toenemen en zal de pijn iets minder worden.
- In de derde fase (ook wel ontdooiingsfase genoemd) neemt de bewegelijkheid langzaam toe en zal de pijn verdwijnen.
De fysiotherapeutische behandeling zal er in elke fase anders uitzien. De fysiotherapie is er in de eerste 2 fases vooral op gericht om de bewegingsbeperking zo minimaal mogelijk te maken en de pijn te verminderen. In de derde fase zal voornamelijk een zo volledig mogelijk herstel worden nagestreefd.
De fysiotherapie zal met name bestaan uit mobiliserende oefeningen en rekoefeningen. Verder is belasting en belastbaarheid erg van belang en zal de fysiotherapeut u hierin ook ondersteunen. Het ontspannen van de spieren kan, zeker in de beginfase, als prettig worden ervaren. De hersteltijd van een frozen shoulder kan variëren van één tot drie jaar.