Schouderklachten is een van de meest voorkomende pijnklachten. Aankleden, huishoudelijke taken, werken, autorijden, slapen… We gebruiken onze armen en schouders de hele dag door. Een zeurende pijn in de schouder met uitstraling naar de arm kan dan ook erg hinderlijk zijn. Hoe wordt dit veroorzaakt en hoe kun je hier het beste mee omgaan? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.
Oorzaken
Er is niet één standaard oorzaak van een zeurende pijn in schouder en arm. De oorzaken verschillen per soort klacht: heeft het te maken met de spieren, de pezen, het gewricht of de banden? Soms is er sprake van een specifiek moment: een ongelukkige val op de schouder, een overstrekking of een verkeerde beweging. Vaak is de oorzaak helaas niet zo makkelijk te duiden. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer de klacht geleidelijk ontstaat en toeneemt, vaak als gevolg van langdurige overbelasting of juist onderbelasting. Een fysiotherapeut kan jou helpen bij het achterhalen van de mogelijke oorzaak bij jouw schouderklacht.
In de meeste gevallen wordt een zeurende pijn in schouder en arm veroorzaakt door een overbelasting van de schouderspieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaar fysiek werk als schilder, het herhaaldelijk dezelfde beweging maken zoals bij caissières of het beoefenen van een bovenhandse sport zoals tennis. Andere belangrijke boosdoeners die schouderpijn kunnen veroorzaken zijn te weinig lichamelijke beweging, een verkeerde houding, (werk)druk en stress. Soms kan er ook een andere klacht ten grondslag liggen aan de zeurende pijn in schouder en arm. Denk hierbij aan een frozen shoulder, een slijmbeursontsteking, een zenuwirritatie of artrose.
Behandelingen
De fysiotherapeutische behandeling bij zeurende pijn in de schouder en arm is vooral gericht op het geven van informatie en advies hoe jij op een juiste manier met de klacht om kan gaan. Dit wordt vaak aangevuld met gerichte oefeningen om de beweeglijkheid, coördinatie en stabiliteit van de schouder te verbeteren en om de zeurende pijn te verminderen. Op die manier kan je ook zelfstandig werken aan jouw herstel!
De fysiotherapeut kan ook specifieke behandelinterventies gebruiken indien nodig. Denk hierbij aan manuele therapie, Dry Needling, triggerpointbehandeling en shockwave. In overleg met jou zal een persoonlijk behandelplan opgezet worden.
Tips voor zeurende pijn in schouder en arm
Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel klachten niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel verschillende tips om de kans op het ontwikkelen van zeurende pijn in de schouder en arm te verkleinen!
- Beweging
Door de schouder en arm gevarieerd te bewegen, kun je vaak al klachten voorkomen. Let er wel op dat je nieuwe activiteiten rustig opbouwt. Je lichaam heeft immers tijd nodig om aan een nieuwe belasting te wennen. Bouw elke week gedoseerd op en neem voldoende herstel tussendoor. Heb je beginnende zeurende pijn in de schouder en arm? Onthoud dan de slogan: ‘bewegen is goed, maar niet met kracht’. Wees voorzichtig met pijnlijke bewegingen, zoals bovenhands en tillen, maar probeer juist ontspannen en afwisselend te bewegen.
- Versterken van de schouderspieren
De allerbelangrijkste tip is om te zorgen voor sterke schouderspieren. Hoe sterker en stabieler de spieren rondom de schouder, hoe kleiner de kans dat deze overbelast raken. Dit kan bijvoorbeeld door gerichte stabiliteits- en krachtoefeningen.
- Gezonde leefstijl en sport
Hoe fitter ons lichaam, hoe minder ‘blessuregevoelig’ we zijn. Dit geldt niet alleen voor de schouders en armen, maar voor het hele lichaam. Sporten is positief voor de stabiliteit, kracht en conditie van de spieren en zorgt er dus voor dat het lichaam beter belastbaar is.
Wat te doen tegen zeurende pijn in schouder en arm
Heb je last van zeurende pijn in schouder en arm? Probeer onderstaande tips eens! Wij geven je zeven handige tips waarmee je schouder en arm hopelijk weer pijnvrij worden.
- Beweeg: probeer de schouder en arm binnen de pijngrens zo veel mogelijk te blijven gebruiken in het dagelijks leven.
- Vermijd pijn: vermijd tijdelijk de bewegingen die juist zeurende pijn geven. Dit zijn vaak bovenhandse bewegingen en zwaar tillen. Door deze bewegingen te vermijden herstelt de schouder vaak sneller.
- Massage en warmte: masseer de schouderspieren of leg er in de avond een warme pittenzak op. Massage en warmte kunnen de doorbloeding stimuleren, waardoor het verlichtend kan werken bij een zeurende pijn.
- Tillen: til niet te zwaar en het liefst niet bovenhands. Hierdoor wordt de zeurende pijn niet aangewakkerd.
- Water: wist je dat voldoende water de doorbloeding stimuleert? Dit heeft weer een gunstig effect op de ontspanning van de schouderspieren. Weet je van jezelf dat water drinken er vaak bij inschiet op lange werkdagen? Probeer elke maaltijd een extra glas water te drinken. Doordat het in je vaste ritme komt, vergeet je het minder snel.
- Oefeningen: de volgende oefeningen kunnen helpen bij zeurende pijn:
- Armzwaai: ga rechtop staan en zwaai je armen naar voren en naar achteren.
- Schouderdraai: draai kleine rondjes met je schouders naar voren en naar achteren.
- Schouders zakken: trek je schouders iets omhoog en laat ze vervolgens zakken.
- Schakel de fysiotherapeut in: werken bovenstaande tips onvoldoende? Twijfel niet om hulp in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je vaak verder helpen.
Langs de fysio
Blijf je last houden van een zeurende pijn in de schouder en/of in de arm? Schakel een expert in om jou hierbij te helpen. De fysiotherapeut kan helpen de onderliggende klacht te diagnosticeren en een passend behandelplan op te stellen. Herken jij je in een van onderstaande zinnen? Twijfel dan niet en maak direct een afspraak.
- ‘Ik heb al een aantal weken last van zeurende pijn in schouder en arm die niet overgaat’;
- ‘Ik heb last van zeurende pijn en begrijp niet waar deze vandaan komen’;
- ‘Ik heb last van zeurende pijn en wil graag adviezen / oefeningen ervoor’;
- ‘Ik heb vaker terugkerend last van deze zeurende pijn en wil dit graag voorkomen’.
Langs de huisarts
Soms is het verstandig om naar de huisarts te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er andere factoren van invloed zijn. Dit kan direct, maar kan ook in overleg met of op advies van jouw fysiotherapeut. Neem contact op met je huisarts indien:
- De zeurende pijn zo hevig is dat pijnmedicatie nodig is;
- De zeurende pijn veroorzaakt is door een trauma (zoals een val);
- De zeurende pijn ook in de nacht aanwezig is (niet gerelateerd aan bewegen);
- Er ook sprake is van uitval van spieren in de arm of hand;
- Er ook sprake is van koorts, misselijkheid en/of zweten.