Wat te doen tegen stijve nek

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel: een stijve nek. Gelukkig is de oorzaak in 98% vrij onschuldig, zoals kou op de spieren of een verkeerde werk- of slaaphouding. In de meeste gevallen gaat deze kwaal vanzelf weer over. Toch kan de klacht hardnekkig zijn, vooral als er niets veranderd wordt aan de oorzaak. Welke oorzaken zijn herkenbaar voor jou? En hoe kun je het beste omgaan met een stijve nek? Wij helpen je graag verder.

Oorzaken

Een stijve nek ontstaat meestal door overbelasting van nekspieren. De afvalstoffen in de spieren hopen zich in het spierweefsel op, waardoor de spieren gespannen raken. Een belangrijke boosdoener is een verkeerde werk- of slaaphouding of een verkeerde beweging. Ook emoties, stress en (werk)druk hebben invloed. Stijfheid ook veroorzaakt worden door griep of kou op de spieren. Al deze factoren kunnen uiteindelijk leiden tot jouw nekklachten.

In minder dan 2% van de gevallen is de oorzaak helaas minder onschuldig. De stijfheid komt dan voort uit een specifieke onderliggende klacht, zoals een ongeluk (whiplash), slijtage, tumor of een nekhernia.

Behandelingen

De fysiotherapeutische behandeling bij een stijve nek is vooral gericht op het geven van informatie en advies. De fysiotherapeut kan jou ook gerichte oefeningen meegeven om de beweeglijkheid van de nek te verbeteren en de stijfheid in de nek te verminderen. Op die manier kan je ook zelfstandig werken aan jouw herstel!

De fysiotherapeut kan dit ook combineren met andere behandelopties, zoals manuele therapie, mobilisatie en Dry Needling. In overleg met jou zal een persoonlijk behandelplan opgezet worden.

Tips tegen stijve nek

Waarschijnlijk is iedereen wel eens wakker geworden met een stijve nek. Om het risico op stijfheid toch zo laag mogelijk te houden, zijn er een aantal tips waar je zelf alert op kan zijn:

 • Houding en beweging
  Je beste houding is je volgende houding! Het menselijk lichaam is niet gemaakt om lang achter in één houding te zitten. Het is belangrijk aan op een goed afgesteld bureau te werken zodat je niet continue in een houding zit waarin er spanning op de bovenrug en nekspieren staat, maar het allerbelangrijkste is om vaak van houding te wisselen. Er is namelijk niet één perfecte houding en ons lichaam kan ook best even in een wat ‘onhandige’ positie werken (daar zijn we tenslotte ook voor gemaakt), maar wissel vooral veel af van verschillende houdingen. Dit voorkomt stijfheid en verbetert de spierfunctie. Probeer naast het wisselen van houding ook meer mini-pauzes in je dag te brengen waarbij je even in beweging komt en wat stretch-oefeningen doet voor de bovenrug en nek.
 • Ontspanning
  Er blijkt uit onderzoek dat er een relatie is tussen (werk)druk, angsten, stress en het ontstaan van nekklachten. Een gezonde balans tussen werk en privé en een goede mentale gezondheid zijn dan ook belangrijke factoren in het voorkomen van nekklachten.
 • Versterken van de nekspieren
  Hoe sterker de spieren van de nek en het bovenlichaam zijn, hoe meer deze aankunnen. De kans op overbelaste spieren wordt dan ook een stuk minder. Ook is het aangetoond dat stijfheid van een spier verminderd kan worden door het versterken van die spier.

Wat te doen tegen stijve nek

Heb je last van een stijve nek en ben je op zoek naar een oplossing? Probeer onderstaande tips eens! Hopelijk voelt je nek hierdoor snel weer soepel aan.

 1. Beweeg: een stijve nek kan kleine dagelijkse activiteiten soms in de weg zitten. Denk aan het omkijken op de fiets of het werken achter de computer. Een valkuil is dat je hierdoor minder gaat bewegen. Doe dit vooral wel! Beweging brengt namelijk de doorbloeding op gang. Hiermee houd je de spieren soepel waardoor de stijfheid vermindert.
 2. Mini-breaks: heb je lange werkdagen? Neem ieder half uur een kleine pauze waarbij je even in beweging komt. Loop even naar het toilet, doe wat stretch-oefeningen voor de nek, loop even naar het koffiezetapparaat of maak een klein ommetje.
 3. Masseer: plaats een tennisbal tussen de muur en je bovenrug. Door wat lichte druk te geven, kun je de spieren rondom de schouderbladen los masseren. Dit kan ook meer ontspanning geven in de nek.
 4. Oefeningen: de volgende oefeningen kunnen helpen bij een stijve nek
  • Ga rechtop zitten en kijk afwisselend over je linker en je rechter schouder.
  • Ga rechtop zitten en breng je linkeroor naar je linkerschouder. Als het goed is voel je aan de rechterkant van de nek-schouderregio een (t)rekkend gevoel. Houd dit 30 seconden vast. Doe dit vervolgens ook aan de andere zijde.
  • Ga rechtop zitten en trek je kin iets in alsof je een onderkin maakt. Doe dit subtiel met een kleine beweging, zodat de kleine stabiliserende spieren het werk doen.
 1. Water: wist je dat voldoende water de doorbloeding stimuleert? Dit heeft weer een gunstig effect op de ontspanning van de nekspieren. Weet je van jezelf dat water drinken er vaak bij inschiet op lange werkdagen? Probeer elke maaltijd een extra glas water te drinken. Doordat het in je vaste ritme komt, vergeet je het minder snel.
 2. Stressgerelateerde oorzaken: zoals al eerder genoemd kunnen nekklachten ook het gevolg zijn van stress of spanningen. Ga voor jezelf na of dit bij jou mogelijk van invloed is. De oplossing is helaas niet zo eenvoudig, maar bewustwording is al de eerste stap!
 3. Schakel de fysiotherapeut in: werken bovenstaande tips onvoldoende? Twijfel niet om hulp in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je vaak verder helpen.

Langs de fysio

In de meeste gevallen trekt de stijfheid vanzelf weg. Merk je dat de stijve nek niet vermindert of dat je de oorzaak niet kan achterhalen? Twijfel niet en schakel een fysiotherapeut in. De fysiotherapeut kan door een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en behandelplan jou helpen bij het verminderen van de klachten.

Langs de huisarts

Het kan zijn dat het verstandig is om (eerst) naar de dokter te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er andere dingen spelen. Dit kan ook in overleg met de fysiotherapeut. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan wanneer er naast een stijve nek ook sprake is van:

 • Uitval van spieren in de armen of handen;
 • Wazig zien, extreme duizeligheid of concentratieproblemen;
 • Overgeven;
 • Paarsrode uitslag;
 • Koorts.
 • Klachten leren voorkomen
 • Persoonlijke aandacht
 • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.