Wat is het
Een slijmbeursontsteking van de schouder, ook wel ‘bursitis’ genoemd, is een klacht waarbij de slijmbeurs in het schoudergewricht ontstoken raakt. Een slijmbeurs is een zacht stootkussentje gevuld met vloeistof. Het dient als een soort kussen en zorgt ervoor dat de schouderspieren en -pezen soepel over het bot kunnen glijden. Bij overbelasting van het schoudergewricht kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken, wat uiteindelijk kan leiden tot een slijmbeursontsteking.
Veelvoorkomende symptomen van een slijmbeursontsteking van de schouder zijn pijn, zwelling, gevoeligheid en beperkte bewegingsmogelijkheden in het schoudergewricht. De pijn kan uitstralen naar de bovenarm of nek. Vaak gaat een slijmbeursontsteking in de schouder vanzelf over. Als je symptomen bij jezelf herkent die wijzen op een slijmbeursontsteking is het belangrijk om op tijd een huisarts of fysiotherapeut in te schakelen. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen jouw herstel versnellen.
Tips
Hoewel het moeilijk is om een slijmbeursontsteking volledig te voorkomen, kun je wel enkele maatregelen nemen om het risico te verminderen. Wij geven je een aantal praktische tips om de kans op een slijmbeursontsteking te verkleinen:
- Vermijd overbelasting: probeer herhaalde bewegingen of overmatig gebruik van de schouder te vermijden. Als je activiteiten doet die belastend zijn voor de schouder, zorg dan dat je voldoende rust neemt en afwisselt in beweging.
- Houding: een slechte houding kan leiden tot overmatige druk op de slijmbeurzen. Wees daarom alert op je houding tijdens het zitten, staan en uitvoeren van activiteiten. Tip: de beste houding is de ‘afwisselende houding’!
- Ergonomie: heb jij een baan waarbij je de schouders veel belast, zoals computerwerk of tillen? Zorg dan voor een ergonomische werkplek. Pas je stoel, bureau en materiaal aan om jouw houding te verbeteren.
- Oefeningen: het versterken van de schouderspieren kan helpen om meer stabiliteit en steun aan de schouder te geven. Raadpleeg indien nodig een fysiotherapeut voor oefeningen die passend zijn bij jouw situatie.
- Luister naar je lichaam: het klinkt vanzelfsprekend, maar het is enorm belangrijk. Let op eventuele tekenen van overbelasting. Als je pijn, zwelling of ongemak merkt, neem dan even rust en geef je schouder de tijd om te herstellen.
Stappenplan
Als je een slijmbeursontsteking in de schouder hebt opgelopen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Hieronder staat een stappenplan wat jij kan doen bij een (beginnende) slijmbeursontsteking:
- Rust: geef je schouder voldoende rust en vermijd activiteiten die pijn veroorzaken. Het negeren van de pijn kan namelijk de ontsteking verergeren. Probeer je schouder niet te overbelasten en geef het de tijd om te herstellen.
- Koelen: breng gedurende 15-20 minuten ijs aan op je schouder, een aantal keer per dag. Dit kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen. Zorg ervoor dat het ijs niet direct contact maakt met de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een theedoek.
- Medicatie: pijnstillende medicatie, zoals paracetamol, kan helpen om de pijn te verminderen. Ook ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen, kan helpend zijn. Volg altijd de aanwijzingen van de verpakking en raadpleeg indien nodig een arts.
- Fysiotherapie: een fysiotherapeut kan jou helpen door middel van adviezen over het gebruik van de schouder en door middel van specifieke oefeningen en interventies om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de schouder te verbeteren.
- Ontstekingsremmende injectie: in sommige gevallen kan een arts een injectie in de slijmbeurs toedienen om de ontsteking te verminderen. Deze injecties kunnen tijdelijke verlichting bieden, maar worden meestal niet aanbevolen als oplossing op de lange termijn.
- Chirurgie: in uitzonderlijke gevallen kan een operatie overwogen worden. Dit is het geval wanneer de andere behandelingen niet effectief zijn. Een operatie houdt in dat de slijmbeurs wordt verwijderd of gerepareerd.
Langs de fysio
Wanneer is het raadzaam om langs de fysiotherapeut te gaan? Over het algemeen wordt er geadviseerd naar de fysiotherapeut te gaan als je symptomen ervaart die jou belemmeren in dagelijkse activiteiten of als je twijfelt over de klacht. Schakel daarnaast een fysiotherapeut in als je symptomen ervaart die wijzen op een mogelijke slijmbeursontsteking, als klachten langere tijd aanhouden en als klachten verergeren.
De fysiotherapeut kan jouw klacht onderzoeken, een diagnose stellen en een behandelplan op maat opstellen. Bij een slijmbeursontsteking kan de fysiotherapeut je coachen en begeleiden in het doseren van de belasting. Door specifieke oefeningen wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de bewegingsfunctie, het aanleren van alternatieve bewegingspatronen en het opbouwen van de belastbaarheid. Eventueel worden er aanvullende interventies ingezet. Enkele voorbeelden zijn mobilisaties, dry needling, massages en/of taping.