Pijn in nek en hoofd na slapen

Introductie pijn in nek en hoofd na slapen

Je wordt ‘s ochtends wakker, je staat rustig op en dan ineens voel je het… flinke pijn in de nek of hoofdpijn. Herkenbaar? Meestal is het een gevolg van de slaaphouding of op de tocht liggen. Gelukkig trekt het meestal vanzelf weer weg, maar het kan behoorlijk vervelend zijn. In deze blog vind je oorzaken en tips om deze pijn na het slapen te voorkomen of verhelpen.

Oorzaken

Hoe komt het nou dat je na het slapen ineens wakker wordt met pijn in de nek en het hoofd? Nekpijn en hoofdpijn na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn veel van deze factoren goed te beheersen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:

  • Slaaphouding: een verdraaide slaaphouding of bij buikslapen zien we relatief vaak nekpijn in de ochtend. Slapen op de buik geeft namelijk een grotere kans op nekpijn omdat de nek gedraaid ligt. De nek is een kwartslag gedraaid, waardoor nekspieren overbelast kunnen raken.
  • Slaapmateriaal: een goed ergonomisch hoofdkussen is erg belangrijk. Je hoofd brengt als het goed is veel uren door op het kussen. Een hoofdkussen dat onvoldoende ondersteunt, kan spanning in nekspieren veroorzaken. Ook de matras kan een factor zijn die de nek- en hoofdpijn kan veroorzaken.
  • Tocht en kou: wat frisse lucht in de slaapkamer is heerlijk. Toch kan het zijn dat de frisse wind soms op je nekspieren slaat, wat de nekpijn in de ochtend kan verklaren.

Behandelingen

De fysiotherapeutische behandeling van pijn in de nek en het hoofd na het slapen is vooral gericht op het geven van informatie en advies en het aanleren van de juiste oefeningen voor het verminderen van de pijnklachten en het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan hoe je in de toekomst deze pijn kan voorkomen, door samen kritisch te kijken naar de eventuele oorzaken.

Tips

Er zijn verschillende praktische tips waarmee je de kans op nek- en hoofdpijn na het slapen kan verminderen. Probeer ze eens uit, zodat je pijnvrij wakker blijft worden!

  • Slaapmateriaal Laat je goed informeren en adviseren welk type hoofdkussen en matras voor jou het meest geschikt is. Draai ook je matras regelmatig om, zodat het niet op één plek inzakt.
  • Slaaphouding Slaap bij voorkeur op de zij of op de rug en vermijd buikslapen. In buiklig is de nek namelijk gedraaid, waardoor de nekspieren extra belast worden.
  • Telefoon en boek in bed Geloof het of niet, maar ook het lezen of op je mobiel kijken in bed kan klachten geven. Veel mensen buigen hun hoofd om goed te kunnen lezen of om het beeldscherm goed te kunnen zien.
  • Beweging overdag Actief blijven zorgt ervoor dat je in conditie blijft. Dit geldt ook voor de nekspieren. Hoe beter de conditie, hoe minder snel ze overbelast zullen raken. Wees dus lekker actief overdag. Let er wel op dat je afwisselend beweegt. Vermijd eenzijdige bewegingen of statische houdingen van de nek.

Wat te doen tegen Pijn in nek en hoofd na slapen

Als je lichte pijn in de nek voelt, is het belangrijk om afwisselend en gedoseerd te bewegen. Ook kan warmte en voldoende water drinken helpen. Hieronder staan een aantal specifieke oefeningen die jou helpen om de nek meer te ontspannen en beweeglijker te maken. Je kunt ze elk moment van de dag doen. Voor elke oefening geldt: beweeg binnen de pijngrens. De oefening mag trekkend voelen, maar het mag geen pijn doen.

  1. Oefening 1: ga rechtop zitten en kantel je hoofd rustig naar links. Breng als het ware je linkeroor richting de linkerschouder, terwijl je je kin iets ingetrokken houdt. Houd deze rek 30 seconden vast. Herhaal dit vervolgens met rechts.
    Tip: let erop dat je de schouders ontspannen houdt.
  2. Oefening 2: ga rechtop zitten en draai je hoofd rustig naar links, alsof je om je schouder wilt kijken. Herhaal dit vervolgens met rechts.
    Tip: let erop dat je de schouders ontspannen houdt. Wanneer dit lastig is, kun je de oefening ook in ruglig doen. Hierdoor kunnen je spieren makkelijker ontspannen.
  3. Oefening 3: ga rechtop zitten en breng je kin richting de borst. Ga met je hoofd weer naar de beginpositie en kantel vervolgens je hoofd naar achteren. Herhaal dit 10 keer.
  4. Oefening 4: ga rechtop zitten en trek je schouders zo hoog mogelijk op. Laat je armen rustig langs je lichaam hangen. Houd dit enkele seconden vast en laat vervolgens je schouders rustig naar beneden zakken. Herhaal dit 10 keer.
  5. Oefening 5: ga rechtop staan en draai rondjes met je schouders. Maak de rondjes zowel voorwaarts als achterwaarts. Herhaal dit 10 keer.

Langs de fysio

Gelukkig trekt nek- of hoofdpijn na het slapen vaak vanzelf weg. Wanneer de pijn na een paar dagen niet vermindert of zelfs erger wordt, is het verstandig om de fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan door een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de pijn. De factoren die de klachten op dat moment in stand houden worden op een rijtje gezet en er wordt gezamenlijk een plan opgesteld om zo snel mogelijk te herstellen.

Langs de huisarts

Het kan zijn dat het verstandig is om (eerst) naar de dokter te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie of omdat er andere dingen spelen. Dit kan ook in overleg met de fysiotherapeut. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan wanneer:

  • Er naast pijn ook sprake is van uitval van spieren in de armen of handen
  • Een val of trauma de oorzaak is van de pijn
  • De pijn zo hevig is dat er pijnmedicatie nodig is
  • Er naast de nekklachten ook sprake is van wazig zien, extreme duizeligheid of concentratieproblemen
  • Er sprake is van koorts
  • Klachten leren voorkomen
  • Persoonlijke aandacht
  • Wij hanteren geen wachtlijst

Maak een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.