Rugpijn kan erg vervelend zijn. We gebruiken onze rug de hele dag door. Niet alleen bij bewegingen, maar zeker ook als we lang zitten zijn onze rugspieren hard aan het werk. In Nederland komt
lage rugpijn helaas veel voor. Je bent zeker niet de enige vrouw met lage rugpijn. Veel vrouwen (en mannen) weten niet waar de rugpijn vandaan komt. Dat is ook niet gek; de rug is een groot en complex lichaamsdeel. Wij geven je een overzicht van oorzaken, behandelopties en tips voor lage rugpijn specifiek bij vrouwen.
Oorzaken
Menstruatiepijn
Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van
lage rugpijn rondom de menstruatie. De lage rugpijn kan ontstaan door het samentrekken van de baarmoeder en door het vrijkomen van een hormoon (
postaglandines) dat onder andere de bloedvaten kan verwijden of vernauwen. Vaak gaat het gepaard met buikpijn: extra vervelend dus.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschapsperiode wordt je buik natuurlijk steeds groter en zwaarder. Je gaat meer gewicht meeslepen. Het gewicht van de buik kan op den duur gaan drukken op de lage rugspieren. Veel zwangere vrouwen lopen met een holle rug. Hierdoor raken de lage rugspieren overbelast.
Op hakken lopen
Ben jij een vrouw die graag op hakken loopt? Wees je dan bewust van de invloed die het op je rugpijn kan hebben. Wanneer je op hakken loopt, staat de voetzool scheef. De kuitspieren raken verkort, waardoor er meer spierspanning vanuit de benen naar de rug toe trekt. De lage rugspieren moeten als het ware harder werken om het lichaam rechtop te houden. Heb je last van je rug en loop je regelmatig op hoge hakken? Vergeet dan niet af en toe de hakken even te vervangen voor een platte schoen.
Borsten en bh-gebruik
Een grote boezem kan extra gewicht met zich meebrengen. Dit draag je iedere dag met je mee. Het is dan ook niet gek dat je terugkerende lage rugpijn kan ervaren. Net zoals bij een zwangerschap ligt er relatief veel gewicht aan de voorzijde van het lichaam. Herken je dit? Besteed dan extra goed aandacht aan een goed-zittende bh met voldoende ondersteuning.
Baarmoeder afwijkingen
Lage rugpijn bij vrouwen kan soms veroorzaakt worden door een
onderliggende klacht aan de baarmoeder. Eén van deze aandoeningen is een endometriose. Bij endometriose kan een stukje slijmvlies uit de baarmoederholte naar buiten treden. Dit kan vervolgens elders in de buikholte terechtkomen. Gelukkig komt endometriose relatief weinig voor en geeft het niet altijd klachten. Een andere aandoening die lage rugpijn bij vrouwen kan geven is een vleesboom. Dit is een goedaardige zwelling van vooral spierweefsel. Ongeveer 4 op de 10 vrouwen heeft wel eens een vleesboom gehad. Meestal is de klacht vrij onschuldig. Wanneer de vleesboom tegen je organen drukt, kan het klachten als lage rugpijn geven.
Behandelingen
De fysiotherapeutische behandeling bestaat veelal uit adviezen en oefentherapie. Het advies is gericht op hoe jij het beste om kunt gaan met lage rugpijn. Iedereen is anders en elk lichaam vergt een persoonlijk aanpak. Het advies zal dan ook op maat gemaakt zijn voor jouw dagelijkse activiteiten en hulpvraag. De oefeningen zijn veelal gericht op het versterken en beweeglijker maken van de rug. Afhankelijk van je onderliggende oorzaak kan de behandeling worden aangevuld met
manuele therapie,
dry needling en
medical taping.
Tips voor lage rugpijn bij vrouwen
Ondanks dat de meeste rugpijnen vrij onschuldig zijn, is het natuurlijk het fijnst om ze te voorkomen en er zo min mogelijk last van te hebben.
Wat kan je zelf doen om lage rugpijn te voorkomen?
- Gezonde leefstijl Wist je dat overgewicht, stress en roken risicofactoren zijn voor rugpijn? Een gezonde leefstijl is dan ook belangrijk om de kans op lage rugpijn te verkleinen! Denk aan gezonde voeding, voldoende ontspanning en slaap, voldoende dagelijkse beweging en niet te veel stress.
- Bewegen Misschien ken je de uitspraak wel: ‘rust roest’. Zo is ook ons lichaam niet gemaakt om lang achtereen stil te zitten. De wervelkolom en de rugspieren zijn gebaat bij beweging. Actief blijven zorgt ervoor dat je in conditie blijft. Begin bijvoorbeeld vandaag nog met een dagelijks ‘ommetje’ of pak de fiets in plaats van de auto!
- (Werk)houding Heb je een baan waarbij je lang achtereen zit of veel moet tillen? Wees dan alert op je houding. Let er bij een kantoorbaan op dat de werkplek ergonomisch is ingericht en dat je regelmatig wisselt van houding. Ga bijvoorbeeld even staan of loop een rondje over de afdeling. Bij zwaar tilwerk is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de beenspieren gebruikt. Buig goed door de knieën en houd de rug recht. Hierdoor wordt de rug minder belast.
- Oefeningen: train je lage rug en buikspieren Heb je vaker last van de lage rug? In dat geval kan het goed zijn om oefeningen te doen om de lage rugspieren te ontspannen én te versterken. Denk ook aan je buikspieren! Door ook de buikspieren te trainen, voorkom je dat je je rugspieren overbelast.
Specifiek bij
vrouwen met menstruatiepijn en tijdens de zwangerschap zijn er nog een aantal andere
tips die jou kunnen helpen:
- Menstruatiepijn Bij menstruatiepijn kan een warme kruik, een warm bad of pijnstilling helpen ter ondersteuning. Ook een lichte massage rondom de onderrug, onderbuik en het bekken kan de spieren meer ontspanning geven en zo de pijn verlichten.
- Zwangerschap Veel zwangere vrouwen lopen met een holle rug. Tip: let op je houding door je navel iets in te trekken en je bil- en buikspieren iets aan te spannen. Het bekken kantelt hierdoor naar achteren, waardoor de lage rugspieren wat meer rust krijgen.
- BH-gebruik Helaas dragen veel vrouwen een ‘verkeerde’ bh. Zo worden bh-bandjes soms te strak of te los gedragen om de cupmaat te compenseren. Tip: laat je goed opmeten in de winkel bij het kopen van een nieuwe bh. De borstomvang kan namelijk wisselen van grootte en vorm in loop der jaren.
Langs de fysio
De fysiotherapeut is vaak de juiste zorgverlener om naartoe te gaan bij lage rugpijn. Wanneer je als vrouw met lage rugpijn langs de fysiotherapeut gaat, krijg je een anamnese en een lichamelijk onderzoek. Op deze manier kan de fysiotherapeut een (mogelijke) diagnose stellen en jou helpen bij de klacht.
Wat kunnen redenen zijn om een fysiotherapeut in te schakelen?
- Wanneer jouw lage rugpijn al enkele weken aanwezig is en niet vermindert;
- Wanneer je lage rugpijn hebt en niet weet wat de oorzaak is;
- Wanneer je lage rugpijn hebt en je afvraagt welke oefeningen geschikt kunnen zijn;
- Wanneer je vaker terugkerende lage rugpijn hebt en je dit graag wilt voorkomen.
Langs de huisarts
Soms is het
nodig om langs de dokter te gaan, omdat er mogelijk meer nodig is dan alleen fysiotherapie. Dit kan bijvoorbeeld omdat er mogelijk andere klachten spelen, bijvoorbeeld:
- Wanneer er naast lage rugpijn ook sprake is van uitval in de beenspieren;
- Wanneer een val de oorzaak van de lage rugpijn is;
- Wanneer de pijn dusdanig is dat er pijnmedicatie nodig is;
- Wanneer je kanker hebt (gehad).
Bel direct de huisarts bij een van onderstaande klachten:
- Je hebt naast de lage rugpijn ook last van duizeligheid, zweten of koorts;
- Je kunt niet meer plassen, ondanks dat je de drang voelt;
- Je kunt de urine of ontlasting niet meer ophouden;
- Je hebt plotseling minder beenkracht. Je kunt niet meer op de tenen of hakken staan.