Een ‘frozen shoulder’, ofwel bevroren schouder, is een term voor een verstijving van het schoudergewricht. Het begint vaak met pijn in de schouder die steeds meer toeneemt. Dit komt doordat het gewrichtskapsel van de schouder verkleefd en ontstoken is. Soms ontstaat het na een operatie of val, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak. Een frozen shoulder kan erg hardnekkig zijn en het herstel vraagt vaak om veel geduld.
Fasen van frozen shoulder
De prognose van een frozen shoulder is gelukkig goed. Meestal verdwijnt de pijn en de stijfheid volledig. Het beloop van de frozen shoulder verschilt per persoon. Meestal zien we drie fasen in het herstelproces:
- Fase 1: Freezing fase (= bevriezende fase). Deze fase duurt enkele weken tot 9 maanden. Pijn staat op de voorgrond. Het gaat vaak gepaard met toename van stijfheid van het schoudergewricht.
- Fase 2: Frozen fase (= bevroren fase). Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden. De pijn neemt geleidelijk af en is vooral bij eindstandige beweging nog voelbaar. De stijfheid blijft aanwezig en staat dan ook op de voorgrond.
- Fase 3: Thawing fase (= ontdooiende fase). Deze fase duurt gemiddeld 12 tot 42 maanden. De pijn verdwijnt geleidelijk en neemt de bewegingsvrijheid weer toe.
Wat te doen bij pijn van een frozen shoulder?
Wij geven je enkele tips om de pijn van een frozen shoulder tegen te gaan:
Bewegen
Het belangrijkste bij een frozen shoulder is om te blijven bewegen! Blijf de schouder veel, afwisselend en gedoseerd bewegen. Dit verkleint de kans op verdere verkleving van het kapsel. Het is belangrijk dat je bij het bewegen niet gaat forceren. Blijf dus binnen de pijngrens. Wees er ook alert op dat je niet de hele dag dezelfde, repeterende beweging maakt. Denk hierbij aan beroepen als caissière of kapper.
Oefeningen
- Slingeroefening: steun met je andere arm op een tafel en leun iets voorover. Laat je zere arm hangen en draai rondjes met de arm, alsof je met een lepel door een soeppan roert. Ga niet door de pijn heen.
- Zaagoefening: steun met je andere hand op een tafel en leun iets voorover. Laat je zere arm hangen en maak vervolgens een zaagbeweging door de elleboog richting je zij te bewegen. Ga niet door de pijn heen.
- Heffen van de arm: ga met je gezicht naar de muur staan en breng je arm voorwaarts omhoog door met je vingers over de muur te lopen. Ga niet door de pijn heen.
- Zijwaarts heffen van de arm: ga naast de muur staan en breng je arm zijwaarts omhoog door met je vingers over de muur te lopen. Ga niet door de pijn heen.
Medicatie
Om de pijn te verminderen kan pijnmedicatie helpend zijn. Denk hierbij aan paracetamol, naproxen, diclofenac en ibuprofen. Overleg altijd eerst met je huisarts wanneer je pijnstillers wilt gebruiken. Ook een injectie in de schouder wordt soms geadviseerd. Zowel een injectie als pijnstilling kan het bewegen van de schouder gemakkelijker maken.
Fysiotherapie
De fysiotherapeut kan jou verder adviseren en helpen in het herstelproces. De behandeling bestaat voornamelijk uit adviezen in het- gebruik van je schouder bij dagelijkse activiteiten, een huiswerk-oefenprogramma en mobilisatietechnieken om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de schouder te vergroten.